Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ndeki Türk düşmanlığına sert tepki

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) Türk düşmanlığı bir kez daha kendini gösterdi. Aşırı sağcı bir Rum grup, camiye haç çizip, “Türklere ölüm” yazdı. Çirkin ırkçı saldırıya Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve KKTC Başbakanı Ersan Saner sert tepki gösterdi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde, Yunanistan’ın Yunan ayaklanmasıyla Osmanlı İmparatorluğu’ndan 25 Mart 1821’de bağımsızlığını ilan ederek ayrılışı nedeniyle kutlanan Ulusal Bağımsızlık Bayramı’nın 200’üncü yıl dönümünde, Limasol kentinde sokağa dökülen aşırı sağcı bir grup, Piskobu Camisi’ne haç resmi çizip, “Türklere ölüm” yazdı. Ayrıca Yunan ayaklanmasını öven sloganlar yazılan camiye, Yunan bayrağı ve haç çizildi.

TÜRKİYE’DEN GKRY’DEKİ ÇİRKİN SALDIRIYA TEPKİ

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, GKRY’nin Limasol kentine bağlı Episkopi köyündeki camiye yapılan saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığından bugün yapılan açıklamada, Kıbrıs meselesinde çözüm bulunması yönündeki çabaların yoğunlaştığı bir dönemde gerçekleştirilen bu tür provokatif eylemlerin, iki halk arasında güvenin tesis edilmesine yardımcı olmayacağının açık olduğunun altı çizildi. Açıklamada, “KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’ın olayın sorumlularının bir an önce tespit edilerek yargıya sevk edilmesi yönündeki çağrısına katılıyor; bu tür kabul edilmez olayların tekrar etmemesini teminen konunun gereken ciddiyet ve hassasiyetle takip edilmesini bekliyoruz.” denildi.

KKTC CUMHURBAŞKANI TATAR’DAN RUM KESİMİNE UYARI

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bu çirkin saldırıyı kınayarak, “Rum yönetimi ile liderliğine önerimiz, bu tür ırkçı ve faşist saldırıları organize edip desteklememesi, bunları engellemesi ve sorumluları bir an önce tutuklamasıdır.” ifadelerini kullandı.

TATAR: KIBRIS MESELESİ MÜZAKERE SÜRECİNDE RUM PROVOKASYONU

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, geçmişte olduğu gibi bugün de Kıbrıs konusu ile ilgili müzakere süreçleri öncesinde Rum provokasyonlarının gündeme geldiğini anımsattı. Cumhurbaşkanı Tatar, 27-29 Nisan’da Cenevre’de yapılacak gayriresmi 5+BM toplantısına da sayılı günler kalırken Rum provokasyonlarının yeniden yoğunluk kazandığına dikkat çekti.

“BU OLAY RUM ZİHNİYETİNİ BİR KEZ DAHA GÖZLER ÖNÜNE SERDİ”

Tatar, bu olayla Rum zihniyetinin bir kez daha gözler önüne serildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“1963-1974 döneminde de yüzlerce camimizin saldırıya uğrayıp yerle bir edildiğini de hatırlatmak gerekir. Rum yönetimi ile liderliğine önerimiz, bu tür ırkçı ve faşist saldırıları organize edip desteklememesi, bunları engellemesi ve sorumluları bir an önce tutuklamasıdır. Temennimiz bu yöndedir.”

BAŞBAKAN SANER: HİÇBİRİNİN FAİLLERİ BULUNMADI

KKTC Başbakanı Ersan Saner, söz konusu cami duvarına Yunanistan bayrakları çizilerek “Bütün Türkler ölün” yazıları yazıldığını üzülerek öğrendiğini belirterek, camiye yapılan saldırıyı ve ırkçı tutumu kınadı. Saner, saldırının provokasyon olduğunu ve kabul edilemeyeceğini belirterek Rum yönetiminin olayın faillerini bulup, adalet önüne çıkartması gerektiğinin altını çizdi. Saner, Güney Kıbrıs’ta daha önce camilere yapılan çeşitli saldırıların ve Güney Kıbrıs’a geçen Kıbrıs Türklerine yönelik ırkçı saldırıların hiçbirinin faillerinin bulunmadığını ve tüm saldırıların cezasız kaldığını hatırlattı.

“RUM HÜKUMETİ BU KADAR ACİZ Mİ”

Saner, Rum yönetimini saldırılar karşısında caydırıcı tavır almaya davet ederek, şu ifadelere yer verdi:

“Rum hükumeti bu kadar mı aciz? Bu tür saldırıların faillerini bir türlü bulup da adalet önüne çıkaramıyor. Suçluların bulunup, cezalandırılmasını bekliyoruz.”

“BU ZİHNİYETLE BİR ARADA YAŞAMAK İÇİN ÇABA HARCAMAYIN”

Aşırı sağcı Rumlar tarafından gerçekleştirilen çirkin saldırı, sosyal medyada da tepkiye neden olurken, “Dünya artık Rumlarla birleşmenin mümkün olmadığını görmeli. Bu zihniyetle bir arada yaşamak için çaba harcamayın” ifadeleri kullanıldı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.