150

Gelecek Partisi'nden üç günde üç istifa: Mecliste son durum ne?

Gelecek Partisi'nden üç günde üç milletvekili istifa etti. İstifalar sonrası Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi'nin ortak meclis grubu kurabilmek için oluşturdukları Yeni Yol Partisi'nin milletvekili sayısı 21'e indi.

İki milletvekilinin daha ayrılması halinde partinin meclis grubu düşecek.

19 Temmuz'da Gelecek Partisi İstanbul milletvekilleri Selim Temurci ve İsa Mesih Şahin, kurucusu oldukları partiden istifa etmişti.

Selim Temurci ve İsa Mesih Şahin yaptıkları ortak açıklamada, "Sokağın gerçeklerinden kopuk bir siyasi partinin büyümesi imkansızdır. 'Küçük olsun, benim olsun' anlayışından Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu bir siyaset çıkmaz" demişlerdi.

Temurci ve Şahin açıklamalarında ayrıca "Siyasi mücadelemiz yol arkadaşlarımızla birlikte gerçekçi zeminlerde sonuna kadar sürecektir" ifadelerini kullanmıştı.

Gelecek Partisi'nden bugün de İstanbul Milletvekili Doğan Demir istifa etti.

Demir, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Geldiğimiz noktada sürdürülebilir bir siyasi zemin kalmadığından ve yaklaşık iki yıldır tüm uyarılarımıza rağmen ortak bir alan oluşturulamadığından bu ayrılığı gerekli gördüm" dedi.

TBMM'de son sandalye dağılımı

Selim Temurci, İsa Mesih Şahin ve Doğan Demir'in istifaları sonrası bağımsız milletvekili sayısı 14'e çıktı.

Gelecek Partisi'nden daha önce Serap Yazıcı Özbudun, Mustafa Nedim Yamalı, Hasan Ekici partilerinden istifa edip AKP'ye geçmişlerdi.

Selim Temurci, İsa Mesih Şahin ve Doğan Demir'in istifaları sonrası Gelecek Partisi'nin milletvekili sayısı dörde indi.

Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez ile DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in ölümü, Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşmesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak atanan AKP İstanbul Milletvekili Murat Kurum ile seçim bölgelerinden belediye başkanı seçilen CHP milletvekilleri Burcu Köksal, Abdurrahman Tutdere, Hasan Baltacı ve Ahmet Önal'ın istifaları nedeniyle TBMM'de toplam milletvekili sayısı 600'den 592'ye inmişti.

Saadet, DEVA ve Gelecek partileri meclise nasıl girdi?

14 Mayıs 2023'te yapılan son genel seçimde CHP 169 milletvekili çıkarmıştı.

İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na destek vermişti.

Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti'den 38 milletvekili CHP listelerinden seçilerek meclise girmişti.

Meclis Genel Kurulu

Kaynak, Getty Images

Meclis Genel Kurulu

TBMM'de 28. dönemde başta DEVA Partisi 15, Saadet ve Gelecek partileri 10'ar milletvekili ile temsil ediliyordu.

Halen DEVA ve Saadet partilerinin dokuz, Gelecek Partisi'nin ise dört milletvekili bulunuyor.

Ortak grup çalışmaları gereği Saadet Partisi'nin dokuz milletvekilinin sekizi Yeni Yol Partisi'nde.

Yeni Yol Partisi neden kuruldu?

Mecliste bir siyasi partinin grup kurabilmesi için en az 20 milletvekiline sahip olması gerekiyor.

TBMM İçtüzüğü'ne göre mecliste grubu bulunan siyasi partiler Başkanlık Divanı'nda, Danışma Kurulu'nda ve yasama komisyonlarında temsil imkanı elde ediyor ve milletvekili sayılarının yüzdesine göre bu kurullara üye gönderiyor.

Grubu olan partiler ayrıca haftada bir gün meclis gruplarını toplayarak medya aracılığı ile seslerini duyurma ve kamuoyuna mesaj verme şansı yakalıyor.

Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi ortak bir meclis grubu oluşturarak tüm bu imkanlardan faydalanmak için 13 Ocak 2025'te Yeni Yol Partisi'ni kurdu.

Partinin genel başkanı eski Anayasa Mahkemesi üyesi Celal Mümtaz Akıncı.

Meclisteki grup konuşmalarını ise dönüşümlü olarak Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan yapıyor.

Ancak Gelecek Partisi'nden son istifalar sonrası Yeni Yol Partisi'nin meclis grubu da tehlikeye girdi.

İki milletvekilinin daha ayrılması halinde Yeni Yol Partisi'nin meclis grubu düşecek.

BBC türkçe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
150