Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Savaşların kazananı olmaz, barışın kaybedeni olmaz

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rusya’nın başkenti Moskova’da mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşmek üzere ziyarette bulundu. Rusya-Ukrayna gündeminin ele alındığı görüşmenin sonunda ortak basın açıklaması düzenlendi. Ortak basın açıklamasında, Türkiye’nin, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşta kalıcı barışın sağlanması için yoğun çaba sarf ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Savaşların kazananı, barışın kaybedeni olmaz” vurgusu yaptı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova ziyaretinde mevkidaşı Sergey Lavrov ile Ukrayna gündemi üzerine görüştü. Çavuşoğlu ve Lavrov görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, basın toplantısında Türkiye’nin, yaşanan Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın başından bu yana tutumunun barışçıl olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, “Türkiye olarak Ukrayna’da yaşanan kriz ve savaşın başından bu yana net bir tavır takındık. Üzerimize düşeni yaptık, insani ve kalıcı ateşkesin sağlanması için yoğun çaba sarf ettik” dedi.

Açıklamasının devamında, Türkiye’nin savaş karşısındaki rolünü dile getiren Çavuşoğlu, “Rusya ile Ukrayna arasında dürüst bir arabuluculuk ve kolaylaştırıcı rolümüzü tüm zorluklara rağmen sürdürdük. Türkiye dengeli, objektif, haktan ve hukuktan yana tutumunu açıkça göstermiştir” ifadelerine yer verdi.

ÇAVUŞOĞLU: AKAN KAN VE GÖZYAŞININ ARTIK DURDURULMASI GEREK

Ukrayna’daki insani trajediye değinen Çavuşoğlu, Rusya’nın 24 Şubat’tan bu yana başlattığı savaşta Ukrayna’da binlerce sivilin hayatını kaybettiğini, 3 milyon insanın evini terk etmek zorunda kaldığını kaydetti. Çavuşoğlu öte yandan Türkiye’ye gerçekleştirilen tahliyelerin 3 milyonu aştığını söyledi.

Çavuşoğlu, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada ise “Tansiyonun düşürülmesi ve diplomasiye alan açılması konusunda üzerimize düşeni yaptık. Bu gidişata son verilmesi akan kan ve gözyaşının artık durdurulması lazım. Savaşların kazananı, barışın ise kaybedeni olmaz” dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye Rusya ilişkilerinin zorlu sınamalardan geçtiğini ancak güvene dayalı ilişkinin, karşılıklı diyalog ve diplomasinin önemli olduğunu vurguladı.

MONTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİYLE 4 RUS GEMİSİ BOĞAZLARDAN GEÇMEYECEK

Montrö Boğazlar Sözleşmesini tam olarak uyguladıklarını açıklayan Çavuşoğlu, Türkiye’nin isteği üzerine 4 Rus gemisinin boğazlardan geçmemesi yönünde Moskova yönetiminin aldığı kararı memnuniyetle karşıladığını belirtti.

LAVROV: TÜRKİYE’NİN TUTUMU BİZİM İÇİN ÇOK KIYMETLİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da ortak basın toplantısında görüşmenin sonuçları hakkında konuştu. Lavrov, Çavuşoğlu ile 10 Mart’ta Antalya Diplomasi Forumu’nda (ADF) görüştüklerine dikkat çekerek “Bu kadar kısa sürede yine görüşüyor olmamız, ikili ilişkilerimiz ve koordinasyonumuz, uluslararası ilişkilerin hızlı şekilde ve olumsuz yönde geliştiği dönemde önemlidir” dedi.

Türkiye ile Rusya’nın diplomasisine değinen Lavrov, Türkiye devamlı temas halinde olduklarını vurguladı. Türkiye’nin, Ukrayna konusundaki yaklaşımına önem verdiklerini söyleyen Bakan Lavrov, “Türkiye’nin dengeli tutumu bizim için çok kıymetli. Büyük saygıyla karşılıyoruz. Günümüz şartlarının gerektirdiği ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda olabildiğince tutarlı bir tutum sergilemeye çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

TÜRKİYE VE RUSYA 9. ÜST DÜZEY İŞ BİRLİĞİ KONSEYİ TOPLANTISINDA GÖRÜŞECEK

Lavrov, Ukrayna’nın yanı sıra Suriye, Libya, Afganistan’daki çözüm süreçlerini de görüşeceklerini belirterek, “Tabi ki ikili gündemimiz çok yoğun. Türkiye’de yapılacak olan 9. Üst Düzey İş Birliği Konseyi Toplantısı’nın gündemini ve tarihlerini görüşmek istiyoruz. Dolayısıyla bugünkü toplantımız çok yerinde oldu” değerlendirmesi yaptı.

LAVROV, UKRAYNA ÜÇLÜ ZİRVE FORMATINDA İSTİŞARE TALEP EDERSE MEMNUN OLURUZ

Bakan Lavrov, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba (Dmitro Kuleba) ile görüşmelerine ilişkin, “Görüşme, Ukrayna’nın talebiyle gerçekleşti. Yeniden böyle talepler olursa bu formatta istişarelerin devam etmesine memnun oluruz” diye konuştu.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.