Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Kuleba ve Lavrov bir iki hafta içinde görüşebilir

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün katıldığı canlı yayında Ukrayna ve Rusya’nın bir iki hafta içerisinde üst düzey görüşme gerçekleştirebileceğini açıkladı. Çavuşoğlu, diplomatik olarak önemli bir mesafe alındığını kaydederek, Dışişleri Bakanları düzeyinde yeni bir görüşmenin olacağını duyurdu. Daha sonrasında liderler düzeyinde görüşmelerin de devam edeceğini bildirdi. Çavuşoğlu, müzakerelerin seyrine ilişkin de, “Kırım’ın ve Donbas bölgesinin statüsü ne olacak? Bu konuda karar vericiler liderler” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, A Haber’in canlı yayınında Ukrayna ve Rusya arasındaki devam eden müzakere sürecini değerlendirdi. Çavuşoğlu, “Rus ve Ukraynalı taraflar daha üst düzey bir görüşme yapabileceklerini bildirdi” ifadelerini kullandı.

DIŞİŞLERİ BAKANLARI KULEBA VE LAVROV’UN 1-2 HAFTA İÇERİSİNDE BİR ARAYA GELEBİLİR

Bakan Çavuşoğlu, konuşmasının devamında, “Burada önemli bir mesafe kat edildi. Sonuçta ciddi konuları kim müzakere edecek; Dışişleri Bakanları bir araya gelecek daha sonra liderler bir araya gelecek. Biz Dışişleri Bakanları’nın bir araya gelmesi için çalışıyoruz. Hem Kuleba hem Lavrov ile mesajlaştık. Kesin bir tarih vermemiz mümkün değil ama 1-2 hafta içinde daha üst düzeyde bir görüşmenin olabileceğini söylemişlerdi” açıklamasını yaptı.

Müzakerelerin seyrine ilişkin de açıklama yapan Çavuşoğlu, şunları ifade etti:

“Türkiye’nin her iki tarafı bir araya getirmesi, o toplantılarda Türkiye’nin de olmasını her iki tarafın da istemesi Türkiye’ye duyulan güvenin göstergesidir. Belarus’ta müzakere eden taraflarla sürekli temas halinde olmamız, Moskova ve Lviv’i ziyaret etmemiz ve sonunda da İstanbul’da müzakerecileri bir araya getirmemiz. Artık bazı konuların tartışılmadığını görüyoruz. Biz tarafsız politika uygulayacağız diyor Ukrayna ama bize güvencelerin verilmesi gerekiyor diyor. Rusya diliyle ilgili tartışma yok. Silahtan arındırılması gibi konular artık göreceli olarak daha az tartışılıyor. Kırım’ın ve Donbas bölgesinin statüsü ne olacak? Bu konuda karar vericiler liderler. Sahada tam bu kararların yansımasını görmüyoruz. Taktik, manevra diyenler var, biz de temkinliyiz çünkü 35 günü geçtik. Türkiye’de olması yönünde bir karar aldılar. Burada önemli bir mesafe kat edildi. Sonuçta ciddi konuları kim müzakere edecek; Dışişleri Bakanları bir araya gelecek daha sonra liderler bir araya gelecek. Biz Dışişleri Bakanları’nın bir araya gelmesi için çalışıyoruz. Hem Kuleba hem Lavrov ile mesajlaştık.

İstanbul Dolmabahçe Çalışma Ofisi

“PUTİN’İN TÜRKİYE’YE GELMESİNİ BEKLİYORUZ”

Öte yandan, Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Ukrayna ve Rusya tarafını ziyaret ettiğini kaydederek, “Putin’in Türkiye’ye gelme durumu var, bir tarih bekliyoruz. Savaşın tam yoğun olduğu bir dönemde, kalıcı bir ateşkes konusunda adımlar atılırken ne zaman gelebileceği konusunda bir şey söylemek mümkün değil. Gitmişken her iki tarafa da gitmek lazım ama Dışişleri Bakanı Lviv’de olduğu için gittim ve görüştüm. Putin’in Türkiye’ye gelmesini bekliyoruz.” dedi.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.