Depremden 21 gün sonra sorulan soru: Kayıplar nerede?

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremden etkilenen bölgelerde molozlar hızla kaldırılırken, deprem felaketinden 21 gün sonra hala canlı olarak bulunamayan ve enkaz altından da çıkmayan kayıplara ilişkin sorular gündeme geldi.

Türk yetkililere göre, şimdiye kadar 2 bin 700 kimliği belirsiz ceset var ve kimliklerinin tespiti amacıyla cenazeden DNA incelemesi için kan örneği, diş, doku ve saç örneği alınıyor.

Hatay’ın Antakya ilçesinde ‘Cennetten bir köşe’ sloganıyla satışı yapılan Rönesans Rezidans depremde yerle bir oldu.

Rönesans Rezidans’ın enkazı kaldırılmasına rağmen, site sakinlerinden kayıp olan 85 kişi var.

Rönesans Rezidans’ta yaşayan Üsteğmen Miraç İlhan (32) ve kısa bir süre önce evlendiği eşi Esra İlhan’dan (30) ise depremin ilk gününden bu yana haber alınamadı.

Esra İlhan’ın babası Battal Kerzi, Eskişehir’den gelerek kızı ve damadını aramaya başladı.

Kerzi gözyaşlarını tutamayarak şunları söyledi;

“6 Şubat’tan beri kızım ve damadım orada oturuyorlardı, ama depremden bu yana her ikisinden de bilgi alamadık. Bekliyoruz, ne yapacağımızı biz de bilmiyoruz. 7-8 ay oldu, yeni evlenmişlerdi. İnşallah bir yerden çıkarlar. Enkaz kalkmış, büyük ihtimalle bir şey kalmamış. Ayın 13’ünde DNA testi verdik, inşallah hayırlı haberlerini alırız. Sadece ayakkabıları ve çeyizleri gibi birkaç parça eşyalarına ulaşıldı. Şu anda tek umudumuz hastanede olmaları, belki bilinçleri kapalıdır ama bilemiyorum. 20 gün oldu, hala kızım yok. Bir şekilde ne ölüsüne, ne de dirisine ulaşamadık.”

Kandilli Rasathanesi’nde 6 Şubat’tan bu yana kaydedilen depremlerin yerlerini gösteren bir harita (AFP)

 

MSB: Deprem bölgesindeki faaliyetler sürüyor

Milli Savunma Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, depremden etkilenenlerin yaralarını sarmak için ordu personelinin kurtarma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Bakanlığın açıklamasında, “Yaralarımızı sarmak için deprem bölgesindeki çalışmalara havadan da aralıksız destek sağlıyoruz. Mehmetçiklerimiz asayişe destek için sokak sokak devriye atarken, İHA’larımız da gece gündüz demeden havadan görüntülerle bölgedeki her türlü çalışmaya katkı sağlıyor” denildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremden en çok etkilenen Hatay’daki çadır kentler ve konteynerlerde ikamet eden vatandaşlara tetanoz aşısı yapılması için gerekli tedbirlerin alındığını açıkladı.

Koca dün yaptığı açıklamada, deprem bölgesinde depremzedelere ve enkazda çalışan görevlilere tetanos aşısı yapıldığını duyurarak, “Tetanosa neden olan mikrop, paslı çivi, bıçak veya metal kesikleri ile kolayca bulaşabilir” ifadelerini kullandı.

WFP İcra Direktörü: Gördüklerim kıyamet gibi

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü David Beasley, Hatay’ı ziyaret ederek, gördüklerini ‘kıyamet’ olarak nitelendirdi.

Beasley ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, “Bugün gördüklerimi tarif etmemin tek bir yolu var: Kıyamet. Tüm mahalleler dümdüz olmuş, evler yıkılmış, okullar ve dükkanlar kapalı, hayatlar parçalanmış. Buradaki yıkımın ölçeği gerçekten anlaşılmaz boyutta” dedi.

Beasley, depremden etkilenen Suriye tarafındaki durumu ise ‘felaket üstüne felaket’ olarak nitelendirdi.

Prof. Dr. Okan Tüysüz: Fay dengesi değişmiş olabilir

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Niğde’de merkez üssü Bor ilçesi olan 5,3 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından yaptığı açıklamada, “7,7 ve 7,6’lık depremlerden sonra Türkiye’nin hemen hemen bütün fayların dengelerinde değişme var” dedi.

Prof. Dr. Tüysüz, “Faya yakın olan yerlerde dengelerin bir miktar değiştirmiş olabilir. Kahramanmaraş’taki depremler karada yaşanan önemli depremlerden. İkinci bir depremin de olması fayların değişmesine yol açmıştır. Ama batılara gidecek, Ege ve İstanbul’u etkileyecek bir değişimden söz etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Şarku'l Avsat - Ankara/Said Abdurrazık

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.