Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda “başörtüsü düzenlemesi” de yer aldı: 2023 enflasyon hedefi yüzde 24

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmî Gazete’de yayınlanan 2023 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda hazırlıkları süren başörtüsü ile ilgili anayasa çalışması da yer aldı. Programda, 2023 yılı enflasyon hedefi yüzde 24 olarak açıklanırken, Eylül 2022’ye göre ülkesine dönen Suriyeli sayısının 530 bin kişi olduğu bildirildi.

Resmi Gazete’nin dünkü mükerrer sayısında yayımlanan yıllık programda, yürütülen kanun çalışmaları anlatılırken, üzerinde çalışılan anayasa değişikliği teklifine de değinildi. Programda, “Anayasa değişikliği teklif taslağı hazırlama çalışmalarına başlanmıştır. Bu çalışmaların, aile kurumunun güçlendirilmesi ve kadınların kıyafet tercihlerinin teminat altına alınmasına ilişkin düzenlemeleri de içermesi öngörülmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Yerel para güçlendirilecek

Programda enflasyon ve para politikası tedbirleri başlığı altında gıda fiyatlarının enflasyon üzerindeki baskısını azaltmaya yönelik olarak lojistik ve depolama alanlarında gerekli düzenlemelerin yapılacağı belirtildi.

Programda ikili anlaşmalar yoluyla yerel para cinslerinden ticaret imkanlarının artırılacağı, Çin yuanı reeskont kredisi kullandırılmasına benzer uygulamaların ilişkilerin yoğun olduğu diğer ülkelerle yapılmasının hedeflendiği de açıklandı.

Dijital TL

Programda dijital Türk lirası ile ilgili olarak çalışmalara değinilerek, bununla ilgili test çalışmalarının başlayacağı belirtildi.  Enerji ticareti ödemeleri dahil olmak üzere milli para cinsi işlemlere başlanmasının planlandığı da kaydedildi.

Programa göre,  2023’te kamu sabit sermaye yatırım miktarı 643,2 milyar TL olacak. En fazla yatırım 212 milyar TL ile ulaştırmaya yapılacak. 2023’te kamu-özel sektöre toplam yatırım miktarı 6,1 trilyon TL’yi bulacak.

Yüzde 5 büyüme

Büyüme için bu yıl gerçekleşme tahmini yüzde 5 olurken, ekonominin Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023'te de yüzde 5 büyümenin süreceği belirtildi.

Enflasyonun bu yıl sonunda yüzde 65 olacağı tahmin edilirken, gelecek yıl sonu hedefi yüzde 24 olarak açıklandı.

Cari işlemler dengesinin gayrisafi yurt içi hasılaya oranının 2023'te eksi yüzde 2,5 olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.

T24

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.