Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2019'a kadar 11 milyon 320 bin konut ürettik"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOKİ 1 Milyonuncu Konut Anahtar Teslim Töreni'nde konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Kocaeli'nden Konya'ya Burdur'dan Kars'a Denizli'den Diyarbakır'a  sona kadar ülkemizin dört bir yanında inşası tamamlanan projelerimizin bugün resmi açılışını yapıyoruz.

Kentsel dönüşümden Tarımköy Sosyal Konutlardan Deprem Dönüşümü ve Afet Konutlarına kadar pek çok eseri hizmete açıyoruz.

Bu yatırımları ülkemize kazandıran Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızı Toplu Konut İdaremizin yüklenici firmaları mühendislerimizin işçilerimizi ayrı ayrı tebrik ediyorum.

Türkiye'nin en büyük konut hamlesinin 1 milyonuncu konutunun anahtarını da bu vesileyle teslim etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum.

Tüm kardeşlerimle TOKİ projelerinden konut sahibi olan tüm vatandaşlarımızın huzurla güvenli ağız tadıyla esenlikle evlerinde oturmalarını niyet ediyorum.

Sincan'da bir başka yapılaşma görüyorum nasıl memnun musunuz ? Güzel mi? Hamdolsun! Öyle ki 1970'lerin başına geldiğimizde İstanbul ve İzmir'in nüfusunun yarısı Ankara nüfusunun yüzde altmış daha fazlası gecekondularda yaşayan insanlardan oluşuyordu.

Tabii burada suçlu olan başını sokacak ev derdine düşen vatandaşımız değildir. Suçlu gelişmeleri öngörerek gerekli ve yeterli imar düzenlemelerini yapmayan alt yapıyı kurmayan vatandaşımıza öncülük etmeyen destek vermeyen devrin yöneticilerdir.

Ülkenin en temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlandığını bir dönemde ideal şehircilik örneklerini beklemiyor olsak da daha derli toplu planlı bir süreç elbette mümkündür.

Şu Ankara'da hamdolsun toplu konut olarak bütün güzel eserleri biz yaptık yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.

Avrupa'da yaklaşık bir asır önce başlayan sosyal konut projelerinin insanı tüm ihtiyaçları ile kuşatan özelliklere sahip olduğu söylenemez. Bizim ecdadımız bu meseleyi insan merkezi mahalle dokusu ile çözmüştür. Şehir nüfuslarındaki aşırı artış bir süre sonra ülkemizde de hızlı ve yaygın konut üretimini zorunlu hale getirmiştir.

Sincan'daki kimi mahallelerinde önemli örneklerinden biri olduğu Yapı Kooperatifleri yoluyla katledilen mesafe ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalmıştır.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine geldiğimde bu anlayışla hemen şehrin iki yakasını iki örnek şehir kurmak için kolları sıvadık. Başbakanlık görevini devralır devralmaz aynı seferberliği tüm ülkeye rahmetli Özal'ın kurduğu TOKİ yeniden yapılandırarak ülkemizin konut ve kamu binası üretim merkezi haline getirdik.

1964 1979 yılları arasında 250 bin binada 878 bin konut 1980-2002 yılları arasında 1 milyon   bin binada 4 milyon konut  2019'a kadar ise 1 milyon 173 bin binada 11 milyon 320 bin konut üretilmiştir.

Bu tabloda göstermektedir ki Türkiye'nin konut sorununun çözümünde son 19 yıl kritik öneme sahiptir.

İstanbul'dan başlayarak 81 ilimize çağ atlattık.

Kentsel dönüşüm uygulamalarıyla milletimizin ihtiyaçlarını gözeten çözümler getirip fiziki dönüşüm yetmez diyerek kentsel dönüşümü kültürel ekonomik ve sosyal boyutları ile birlikte tasarlayarak yepyeni bir anlayışla ele aldık.

Zamanın ruhu anlayışıyla insanımızın her alanda hayat kalitesinin yükseltilmesi talebini karşılamanın gayreti içinde olduk. Bugün de milletimiz yatay şehirleşme istiyor değer üreten medeniyetimizi yaşatan çevreye saygılı şeyler istiyor şeffaf şehir yönetimi istiyor.

TOKİ geçtiğimiz 19 yılda 81 ilimizin 922 ilçemizin tamamında şantiye kurmuş konut ve kamu binası inşa etmiştir. Bugüne kadar TOKİ vasıtasıyla 1 milyon 100 bin konut ve işyeri ile stadyum hastane  milyon okul öğrenci yurdu kütüphane cami spor salonu ve kamu binalarından oluşan 24 binin  üzerinde tesisi ülkemize kazandırdı.

Bugün burada bir milyonuncu konutumuzun anahtar teslimini yapacağız. Anahtar teslimini yapacağımız kardeşimize TOKİ'nin inşa ettiği tüm konutlarda oturanlara evlerinin hayırlı olmasını diliyorum.

Kimileri tutarsız eleştirilerle kara çalmaya çalışsada TOKİ vasıtasıyla dünyada kimsenin başaramadığını biz gerçekleştirdik. Yaklaşık 200 milyon liralık yatırımla her kesimden insanımızı şehit ve gazi ailelerimizi engelli kardeşlerimizi ev sahibi yaptık.

Birilerinin dilinden düşürmediği ancak hiçbir zaman başarmayı hayal bile edemeyecekleri sosyal devlet anlayışı işte elde edilen bu netice büyük bir başarı olmanın yanında milletimizin devletine olan eğitim alanında en güzel ispatıdır.

Bu kapsamda son olarak 100 bin sosyal konut kampanyasını başlattık. Yatay mimari esaslı mahalle kültürünü yaşatan bir anlayışla yürüttüğümüz bu kampanya da şu ana kadar 12 bin sosyal konutun yapımını tamamlandı.

Bir diğer önemli başarıda geçtiğimiz 9 yılda ülkemizde kentsel dönüşüm projeleriyle iki buçuk milyon konutun dönüşümünü tamamladık

Tarihinin en büyük deprem dönüşümünü yürüttüğümüz Elazığ Malatya ile birlikte 26 bin konutun üretimine başladı.

Türkiye genelinde bitirdiğimiz afet konutu sayısı da 70 bindir. Millet Bahçeleri projesiyle 81 ilde 81 milyon metrekare alanı ülkemize kazandırmak üzere yola çıkmıştık. Yaklaşık bir ay önce 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde hizmete açtığımız 10 tane ile birlikte 76 Millet Bahçemizi tamamlamış olduk.

2023 yılına kadar 81 ilimizde 340 millet bahçemizi tamamlayıp milletimizin hizmetine sunmaktır. İnşallah hepimize de ulaşarak milletimize verdiğimiz sözü yerine getireceğiz.

Biz sadece dört duvar yapmıyoruz, sadece betondan tuğladan ibaret binalar yapmıyoruz, biz insanımıza huzurla yaşayacağı bir yuva kazandırıyoruz."


Hibya Haber Ajansı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.