Covid-19 sonrası "sanal eğitim" geleneksel okul derslerinin yerini alabilir mi?

BURSA ARENA / Haber Merkezi

E-learning yani "sanal eğitim", dijital platform ve internet siteleri kaynaklarından uzaktan bilgi alışverişi anlamına geliyor. Aslında 'sanal eğitim' yeni çıkan bir olgu değil ancak koronavirüs sonrası birçok ülkede yeniden popüler hale geldi. Tıpkı burada Dubai Hill'deki okullarda olduğu gibi... Birçok öğrenci okullara geri dönse de şu anda sınıflarda "mesafeli eğitim" devri başladı.

Mike Kraher. Matematik Öğretmeni, Dubai GEMS Okulları: "Sanal eğitim benim açımdan bir değişim demekti. Dürüst olmak gerekirse birçok zorlukla karşılaştım. Öğrencilerimi, okulu ve ders vermeyi özledim. Sınıfa getirdiğim yenilikse teknoloji oldu. Tablet bilgisayarla öğretmeye başlayınca birçok teknik şeyi denemeye başladım. Bu durumun iyi yönleri ve büyük kolaylıkları bulunuyor."

Birçok okulda sanal eğitimle derslere devam etmek, öğrenci ve velilerin kararına bırakılmış. Birleşik Arap Emirlikleri Eğitim Bakanlığı verilerine göre 2020-2021 ders sezonunda öğrencilerin sadece yüzde 17'si okullara dönerken, geri kalan yüzde 83 ise uzaktan eğitimi tercih etmiş.

Simon Herbert, Dubai GEMS Okulları Müdürü: "Bence sanal eğitimin bir görevi var. Hepimiz bu süreçten bir şeyler öğrendik. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta şu; sanal eğitim her derde deva değil. Yakın gelecekteki en iyi şeylerden biri ancak ancak bu uygulamadan en iyi şekilde yararlanmamız gerek. Özellikle grup eğitimlerinden en iyi platformları, dersleri seçip, bu bilgileri dünya genelinde paylaşmak her şeyi çözecektir."

Birçoğumuz okula giderek sınıflarda eğitim aldık. Ancak Covid-19 salgını sonrası bazı öğrenciler sınıfta dahi olsa mesafeli eğitim yapıyor ve birçok öğrenciyse evlerden sanal eğitimle derslerine devam ediyor. Peki ama şimdi ne olacak? Artık dersler daha ziyade sanal eğitimle mi yapılacak yoksa öğrenciler okullarda yüz yüze eğitime devam mı edecek?

Bazı kurumlarda hem sınıflarda eğitim, hem de sanal eğitim bir arada veriliyor. Bu sayede öğrenciler ve öğretmenler yeni teknolojiler öğrenirken kendilerini geleceğe hazırlama şansı yakalıyor.

Raya Bidshahri, Awecademy Kurucusu: "Dünya genelinde salgın başlamadan çok daha önce, ben ve ekibim eğitimi sınıflardan çıkarıp internete taşımanın yeterli olmadığını, müfredat, pedagoji, eğitim yöntemleri, ders içeriği ve aktivitelerin de geliştirilmesi gerektiğini savunuyorduk. Şu anda Awecademy'de üzerinde çalıştığımız şey de bu. Biz eğitimi sadece teknik yönden geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda farklı müfredat ve ders yöntemleri bulmaya çalışıyoruz."

Sanal eğitim salgın döneminde güvenlik gerekçesiyle uygulanmaya başlandı. Ancak birçok eğitmen okula gitmemenin çocuklar üzerinde büyük bir etkisi olduğunu düşünüyor.

Öğrenciler 'sanal eğitim' konusunda farklı görüşlere sahip

Muhammad, Öğrenci: "Bence sanal eğitimin en güzel yanı, ev konforunda öğrenmeye devam etmek."

Arkadaşlarımı çok özledim. Sanırım öğrencilerin çoğu pandemi dönemi sonrası ne zaman okul arkadaşlarıyla bir araya geleceğini düşünüyor.

Jana, Öğrenci: "Mart ayında sanal eğitime başladığımızda, aslında bu durum çok da hoşuma gitmedi. Eylül ayında okula döndüğümde tüm arkadaşlarımı ve öğretmenlerimi tekrar gördüm. Sanırım hepimiz birbirimizi görmeyi özlemiştik."

Yasseen, Öğrenci: "Bence sanal eğitim çok güzel, daha az stresli."

Sanal eğitim yapan firmalar büyük rekabet içerisinde

Teknolojideki ilerleme sayesinde uzaktan yapılan sanal eğitim, ticari açıdan bir iş fikrine döndü.

Salgın dolayısıyla sanal eğitim şu andaki tek çözüm yöntemi gibi gözüküyor. Farklı ölçülerde uygulanabilir, erişim alanı var ve maliyeti oldukça uygun.

Üniversiteler daha önceden de sanal eğitimden yapıyordu ancak Covid-19 sonrası bu uygulamaya talep oldukça arttı.

Sanal eğitim birçok yetişkin ve gence kariyerleri açısından yeni vasıflar kazandırabilir. Öyle görünüyor ki uzaktan eğitim ve geleneksel eğitimin harmanı, yakın gelecekte Dubai'de ve diğer bölgelerde uygulanmaya devam edecek.

Tariq Qureishy, Xponential & Futurist Kurucu ve CEO'su: "On yıllar sürecek değişim sadece birkaç hafta içerisinde oldu ve şu anda 500 milyon öğrenci sanal eğitimle ders yapıyor. Sanal eğitim ve teknoloji muhteşem. Ancak insanlar arası ilişkinin yerini tutmuyor. Daha fazla öğrendikçe insanlar arası etkileşimin önemini daha iyi anlıyoruz. Anlayışlı olma, sevgi, şefkat ve güven açısından birbirimizle daha iyi ilişkilere sahip olmalıyız."

Dubai'de uzun yıllardır sanal eğitime yatırım yapılıyordu ancak bu alandaki asıl dönüşüm salgın sebebiyle gerçekleşti. Açıkça görülüyor ki, yeni dünya düzeninde öğrencilerin, ebeveynlerin ve öğretmenlerin karşısına daha çok büyük zorluklar ve yenilikler çıkacak.

Kaynaklar: Euronews ve Focus

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.