CHP’den TBMM’ye ‘Merkez Bankası’ başvurusu

BURSA ARENA / Haber Merkezi

CHP’li Özgür Özel, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun 128 milyar dolarla ilgili olarak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na bilgi vermesi için resmi başvuru yaptı.

Siyasette ‘kayıp rezerv’ tartışması sürüyor. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun eridiği belirtilen 128 milyar dolarla ilgili olarak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na bilgi vermesi için resmi başvuru yaptığını açıkladı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz’a yaptığı başvuruda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu’nun 42’nci maddesi gereği, TCMB Başkanı tarafından banka faaliyetlerine ilişkin olarak yılda iki defa TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun bilgilendirileceği hükmünü içerdiğini, ancak 2020’de sadece bir kez bilgilendirme yaptığını anımsattı.

Özel’in açıklamaları şöyle:

“ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR KAFALARI KARIŞTIRDI”

“Kanunda açıkça ifade edilmesine karşın, 2020 yılında TCMB Başkanı tarafından iki sunum yerine sadece bir sunum yapılmıştır. Bu sunum da ancak 2020 yılının son günlerinde 25 Aralık Cuma günü gerçekleştirilmiştir. 20 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2021/152 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı’na Kavcıoğlu atanmıştır. Görevde bir ayını dolduran Kavcıoğlu ve iktidar partisi, bu süre içinde kamuoyunu sıklıkla meşgul eden 128 milyar dolarlık Merkez Bankası rezervinin nasıl eridiği, bu miktarın nerede olduğu gibi sorulara muhatap olmuştur. Cumhurbaşkanı’nın, iktidar partisi sözcülerinin ve son olarak da Merkez Bankası Başkanı’nın birbiriyle çelişen açıklamaları kafaları iyice karıştırmıştır. Merkez Bankası rezervlerindeki bu hareketliliğin büyük bir kamu zararına yol açtığı anlaşılmakta, bu hareketliliğin bilgi kirliliği yaratılarak kamuoyu bilgisinden de kaçırılmak istendiği şüpheleri giderek kuvvetlenmektedir.”

“84 MİLYON YANIT ARIYOR”

Bu konuda TBMM Başkanlığı aracılığıyla ilgili bakanlara yöneltilen soru önergelerinin de süresi içinde yanıtlanmamış olması dikkat çekicidir. 84 milyon vatandaşımız, Merkez Bankası’nın kamuoyuna açıkladığı döviz alış – satış işlemlerine ilişkin istatistiklerde gözükmeyen döviz satışlarının hangi yöntemle yapıldığı, hangi gün ne kadar döviz satışı gerçekleştirildiği, bu satışların hangi kurdan ve ne miktarlarda yapıldığı, bu satışın kimlere yapıldığı, bu satış için bir Banka Meclisi kararı olup olmadığı varsa altında kimlerin imzası olduğu sorularına yanıt aramaktadır.

“PROTOKOLÜN VARLIĞI 4 YIL SONRA AÇIĞA ÇIKTI”

“Kavcıoğlu, Anadolu Ajansı’na 16 Nisan günü verdiği demeçte, 21 Şubat 2017 günü Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı ile TCMB arasında bir protokolün tesis edildiğini, döviz alım satım işlemlerinin bu protokol kapsamında ihtiyaç görülen durumlarda kamu bankaları aracılığıyla yapılmaya başlandığını ifade etmiştir. Bu açıklama, Merkez Bankası’nın bağımsız bir şekilde yürütmesi gereken para ve kur politikası araçlarını kullanma yetkisini, kanunsuz bir şekilde Hazine ve Maliye Bakanlığı (Hazine Müsteşarlığı) ile kamu bankalarına devretmiş olabileceği kuşkularını doğurmaktadır. Neredeyse hiç kimsenin bilmediği bir protokolün varlığından kamuoyunun 4 yılı aşkın bir süre sonra haberdar olması düşündürücüdür.”

“MECLİS’TEN BİLGİ GİZLENİYOR”

“Bu protokolün imzalandığı 2017 yılından bu yana konunun Banka faaliyetlerine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu’nun bilgilendirilmesi zorunluluğuna ilişkin açık mevzuata rağmen Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan da saklanmış olması, TBMM’den bilgi gizleme olarak değerlendirileceği gibi Meclis’in ve ilgili komisyonun denetim faaliyetlerini etkin şekilde gerçekleştiremediğine yönelik soru işaretlerini artırmaktadır.”

“BAŞKAN MECLİS’İ VAKİT GEÇİRMEDEN BİLGİLENDİRMELİ”

“Tüm bu gelişmeler ışığında TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun milletin yanıtlanmasını beklediği yukarıda özetlenen sorulara gecikmeksizin milletin temsilcileri önünde yanıt vermesi ve kamuoyundan gizlenen ‘128 milyar dolarlık’ rezervin akıbetine ilişkin bilgilendirmede bulunması gerekmektedir. Bu gereklilikten hareketle Komisyon Başkanlığınızı 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu’nun 42’nci maddesi çerçevesinde Merkez Bankası Başkanı’nın komisyona yapacağı yıllık bilgilendirme sunumlarından ilkini vakit geçirmeden planlamaya davet ediyorum.”

TELE1

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.