CHP 4’ü büyükşehir 103 seçim bölgesinde daha adaylarını belirledi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) 4’ü büyükşehir, 103 seçim bölgesinde daha belediye başkan adaylarını belirledi. Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) alınan karar doğrultusunda, geçen hafta İzmir Çiğli adayı ilan edilen Uygar Yıldırım’ın adaylığı geri çekildi. Yıldırım’ın yerine mimar Onur Emrah Yıldız aday gösterildi.

Ankara Keçiören’de ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın danışmanı ve eski İYİ Partili Mesut Özarslan aday oldu.

Antalya’da Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal yeniden aynı ilçeden aday gösterildi.

Aksaray, Erzincan ve Kahramanmaraş Büyükşehir’de kadın adaylar gösterildi. İstanbul’un ilçeleri ve Çankaya ise bir sonraki PM'ye kaldı.

CHP’de önce MYK, ardından Parti Meclisi yeni adayları belirlemek için toplandı.

Çiğli adayı geri çekildi

MYK toplantısında, CHP’nin geçen cuma günü yapılan PM toplantısında aday olarak duyurduğu Çiğli adayı Malatyalılar Derneği Başkanı Uygar Yıldırım’ın adaylığının geri çekilmesini tartışıldı.

Çiğli ilçe örgütünden gelen tepkiler üzerine yeniden değerlendirme yapan MYK, aday olarak Uygar Yıldırım yerine mimar Onur Emrah Yıldız’ın ismini PM’ye önerme kararı aldı.  

PM’de Yıldırım’ın yerine Yıldız’ın adaylığı kesinleşti.

CHP kulislerinde ilçe örgütünün tepkisi nedeniyle Karaburun adayı ilan edilen Nurşen Balcı’nın da adaylığının yeniden değerlendirileceği konuşuluyordu. Karaburun’da aday değişimi gündeme gelmedi.

3 ilde kadın aday

CHP’nin açıkladığı illerden 3’ünde ise kadın aday gösterildi.

Aksaray’da Pelinsu Yıldırım Demir, Erzincan’da Özge Vataner, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na da Zeynep Özbaş Arıkan aday gösterildi.

Kocaeli Büyükşehir’e Atasoy Bilgin, Gaziantep Büyükşehir’e Muzaffer Ertürk, Mardin Büükşehir’e ise Ömer Durak aday gösterildi.

Bitlis’de Selim Suyugüzel, Muş’ta Tuncay Canga belediye başkan adayı oldular.

CHP’de olmayan ilçelerde Yavaş etkisi: Danışmanı Keçiören’den aday gösterildi

Ankara’nın CHP’de olmayan ilçe adaylarının belirlenmesinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş etkili oldu.

Bu çerçevede, İYİ Parti’nin kurucu il başkanlarından Mesut Özarslan Keçiören adayı oldu.

İYİ Parti’den istifa ettikten sonra Yavaş’ın Etimesgut için düşündüğü, ancak parti yönetiminin bu ilçede Erdal Beşikçioğlu’nu aday gösterme kararı üzerine danışmanlığına getirdiği Özarslan’ın ismi bir ara Mamak için de geçti.

PM toplantısında Özarslan, Keçiören adayı olarak kesinleşti.

Altındağ’da yine İYİ  Parti kurucularından olan ve 2023 seçimlerinde bu partiden aday adayı olan Ramazan Değerli, Çamlıdere’de ise eski İYİ Parti ilçe başkanı Mehmet Cengiz adaylık vizesi aldı. Pursaklar’da ise Halil Tuncay aday gösterildi.

CHP

KAYNAK, GETTY IMAGES

Uysal ve Karaca yeniden aday

Geçen hafta Antalya Büyükşehir Belediyesi için Muhittin Böcek’i yeniden aday gösteren CHP yönetimi, Muratpaşa ilçesinde de tercihini değiştirmedi. Sadece Büyükşehir için başvuruda bulunan mevcut başkan Ümit Uysal, yeniden Muratpaşa Belediye Başkan Adayı oldu.

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca da yeniden aday gösterildi.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın büyükşehir belediye başkan adayı olması nedeniyle, bu ilçede de değişime gidildi.

2019 seçimlerinde Bodrum Belediye Meclisi’ne en genç üye olarak giren Tamer Mandalinci’nin adaylığı kesinleşirken, Marmaris’te yine belediye meclis üyesi Acar Ünlü belediye başkan adayı oldu.

'Çankaya'da düğüm çözülemezse sürpriz isim olabilir'

CHP yönetimi İstanbul’un ilçeleri ile Ankara Çankaya’yı bu haftaki toplantısında da gündeme almadı. Ankara Çankaya’da mevcut başkan Alper Taşdelen’in yeniden aday gösterilmeyeceği uzun süredir kulislerde konuşuluyor.

CHP MYK üyesi Gül Çiftçi ile PM üyesi Hüseyin Can Güner, adaylık için adları öne çıkan isimlerdi. Ancak “Eğer MYK üyelerine adaylık yolu açılırsa, başka MYK üyelerine de bu yol açılır” gerekçesiyle, kulislerde Çiftçi’nin adaylık denkleminden çıktığı iddia ediliyor.

Ankara Büyükşehir Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı’ndan adaylık için ayrılan Bekir Ödemiş de son dönemde Çankaya için adaylık şansı yüksek görülen isimlerden.

CHP’de ismi öne çıkanlar arasında uzlaşma sağlanamazsa “sürpriz bir isim aday gösterilebilir. Mesela bir Ankara milletvekilimiz de aday olabilir” yorumları yapılıyordu.

CHP kulislerinde Çankaya İlçe Başkanı Devrim Bora Özdoğru’ya da adaylık şansı tanınıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun belirleyici olduğu İstanbul’da kendisine yakın bir isim olduğu belirtilen mimar Tülin Hadi en güçlü aday olarak görülüyor.

CHP, Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayını da açıklamadı. Ordu Milletvekili Seyit Torun ile eski il başkanı Atila Şahin isimleri konuşuluyor. Ancak geçmişte bu ilin belediye başkanlığını yapan Torun’un yeniden adaylığa sıcak bakmadığı belirtiliyor.

Parti yönetimi, Ordu’dan adaylık iddiaları kulislere yansıyan Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül’ün adaylığına ihtimal vermiyor.

Esenyurt ve Adalar, sonraki toplantıya bırakıldı

DEM Parti ile seçim iş birliği görüşmeleri henüz tamamlanmadığı için CHP’nin İstanbul Esenyurt ve Adalar’da aday açıklaması bir sonraki toplantıya bırakıldı.

BBC News Türkçe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.