Çavuşoğlu: "Azerbaycan'da olduğu gibi Ukrayna'nın da toprak bütünlüğüne bağlıyız"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu AGİT toplantısında Türkiye ve bölgedeki güvenlik sorunlarına dikkat çekti. Ukrayna ve çevresindeki güvenlik durumunun önemli bir sorun olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Kırım’daki insan hakları ihlalleri ve Kırım Tatarlarının durumu endişe kaynağı olmaya devam ediyor.” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün video konferans yöntemiyle düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 27. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda konuştu. Burada konuşan Çavuşoğlu, Türkiye’nin Azerbaycan’da olduğu gibi, Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna’nın bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne kararlılıkla bağlı olduğunu vurguladı.

“ÇÖZÜM AZERBAYCAN’IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE DAYANMALI”

Bakan Çavuşoğlu, AGİT bölgesinde bir dizi çatışmaya tanık olunduğunu dile getirerek “Dağlık Karabağ’daki durum bunlardan biridir. Son gelişmeler, Azerbaycan topraklarının 30 yıldır devam eden işgalinin sürdürülebilir olmadığını gösteriyor.” dedi.

Türkiye’nin her zaman uluslararası hukukun ve meşruiyetin yanında yer aldığının altını çizen Çavuşoğlu, “Minsk Grubu’nun bir üyesi olarak bu çatışmaya kalıcı bir çözüm bulmak için tüm çabaları desteklemeye kararlıyız. Biz her zaman böyle bir çözümün uluslararası hukuka dayanması gerektiğini savunduk.” ifadelerini vurguladı. Çavuşoğlu, çözümün Azerbaycan’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne dayanması gerektiğine dikkat çekti.

“ŞİMDİ GERÇEK BİR BARIŞ ŞANSI VAR”

Çavuşoğlu, “Şimdi Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasındaki son anlaşmayla, otuz yılın ardından gerçek bir barış şansı var. Bunun elbette bölgesel istikrarın yanı sıra Azerbaycan-Ermenistan ve Türkiye-Ermenistan ilişkileri üzerinde olumlu etkileri olacaktır. Minsk Grubu’nun diğer üyelerini ve özellikle eş başkanları, müzakere edilmiş bir çözüme giden yolu baltalayacak siyasi amaçlı eylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz.” ifadesini kullandı.

“TÜRKİYE, UKRAYNA’NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE KARARLILIKLA BAĞLI”

Ukrayna ve çevresindeki durumun da önemli bir sorun olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Kırım’daki insan hakları ihlalleri ve Kırım Tatarlarının durumu endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Azerbaycan’da olduğu gibi, Türkiye, Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna’nın bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne kararlılıkla bağlıdır. AGİT’in bu konuda da oynayacağı önemli bir rol vardır. AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu, Büyükelçi Halit Çevik önderliğinde önemli bir görevi yerine getiriyor.” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin bu yılın başında Avrupa Güvenlik İşbirliği Forumu’nun (AGİF) dönem başkanlığını yürüttüğünü hatırlatarak, kadınların ve barışın desteklendiği, güvenlik konularının öncelikli tutulduğu bir gündemle Forum’a katkı sunulduğunu belirtti.

(QHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.