Bütün yönleriyle "sansür yasası": Hangi bilginin doğru olup olmadığına savcılar karar verecek!

İktidarın "Dezenformasyon", muhalefetin ise "Sansür" olarak tanımladığı 40 maddelik yasa teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. 

Düzenlemeye göre “endişe, korku veya panik yaratmak amacıyla ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde yayan” kimse 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar hapisle yargılanacak.

T24 Ankara Temsilcisi Gökçer Tahincioğlu, Candan Yıldız’a yorumladı.

Yasayı, Candan Yıldız'a yorumlayan T24 Ankara Temsilcisi Gökçer Tahincioğlu, "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçunu düzenleyen ve hapis cezası öngören 29. maddeye atıf yaparak "neyin haber olup olmadığını savcılara bırakan, neyin doğru bilgi olup olmadığını savcılara bırakan bir madde hayatımıza girmiş durumda" diye konuştu. 

Yasanın jurnalcilik/ihbarcılık sisteminin de önünü açacağını vurgulayan Tahincioğlu şöyle konuştu: 

 "Mesela AKP-MHP Koalisyonunda Çatlak Var' haberi yaptınız. Elbette ki kaynak bunu doğrulamayacak ama işgüzar bir savcı der ki; 'Cumhur İttifakı AKP ve MHP bloğu zaten, bunların arasında çatlak mı olur' diyerek madde 29'a sokabilir. 
Dolar 10 TL olacak diyen insanlar hâlâ yargılanıyor. Dolar bu arada 18 Lira. Bu insanlar "panik yarattınız" diye yargılanıyor. Yağ kuyruğunu çektiğinde benzer bir durumla karşılaşılabilir. Neyin haber olup olmadığını savcılara bırakan neyin doğru bilgi olup olmadığını savcılara bırakan, jurnal sistemini işletmeye yarayacak bir madde hayatımıza girmiş durumda" dedi. 

T24

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.