Bulgaristan ve Türkiye arasındaki sınır güvenliği ne durumda?

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Bulgaristan İçişleri Bakanı Boyko Raşkov, Bulgaristan Savunma Bakanı Georgi Panayotov ile birlikte Bulgaristan’ın güneyinde Türkiye sınırına ziyaret gerçekleştirdi. Bulgar bakanlar, düzensiz göçü engellemek için çekilen tel örgünün onarım çalışmalarını denetledi.

Bulgaristan İçişleri Bakanı Raşkov, ziyaret sırasında AA muhabirine açıklamalarda bulunarak, sınır güvenliği hususunda Türkiye ile yürüttükleri çalışmalardan bahsetti. Raşkov, “Türk sınır güvenlik yetkilileri ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile çok verimli bir iş birliğimiz var. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Aylin Sekizkök ile düzenli olarak görüşüyorum. Kapitan Andreveo ve Kapıkule’de ortak sınırımızda çıkabilecek tüm sorunları birlikte görüşüyoruz.” diye kaydeti.

Türk yetkililerle görüşmelerinde iki ülke arasında araç trafiğinin kolaylaştırılmasını da ele aldıklarını aktaran Raşkov, “Öncelikli olarak ulaşım araçlarının, tırların, otomobillerin gidiş gelişini kolaylaştırabilecek önlemler alıyoruz. Bu yıl Türkiye ile trafiğimiz çok yoğundu. Hem Türkiye hem de Bulgaristan tarafında araçlar kuyrukları gözlemlendi. Biz de Türk tarafıyla yapıcı iş birliği ortamı içerisinde gümrük personelimizin sayısını artırdık. Hem Kapitan Andreevo’da hem de (Hamzabeyli’nin karşısındaki) Lesovo Gümrük Kapısı’nda motorlu araçların trafiğini hızlandırmak için görevli takviyesi yaptık. Bunun için İçişleri Bakanı Soylu’dan şahsen teşekkür mesajı aldım.” dedi.

 BAKAN RAŞKOV, ÜÇLÜ KOORDİNASYON MERKEZİNİN ÇALIŞMALARINI DA YORUMLADI

Bakan Raşkov, üç sınırın birleştiği Svilengrad (Cisri Mustafapaşa) bölgesinde Türkiye-Bulgaristan-Yunanistan arasında oluşturulan Üçlü Koordinasyon Merkezi’nin hayli etkin olduğunu belirterek yakın zamanda Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis ile bizzat görüştüğünü söyledi.

Raşkov ziyaretiyle ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Bilindiği üzere, buradakine benzer bir tel örgü düzeneği, Yunanistan ile Türkiye arasındaki ortak sınırda da inşa ediliyor. Bizim Yunanistan ile Avrupa Birliği (AB) üyesi iki ülke olarak, aramızda bir sınır hattı yok. Bu durum da maalesef düzensiz göçmenlerin işini kolaylaştırıyor. Bazen ya Türk ya da Bulgar tarafına yasa dışı geçiş yapabiliyor, ardından da Yunanistan’a veya Bulgaristan’a ulaşabiliyorlar. Öyle ya da böyle üç ülke arasında bu sorunların görüşülmesi şart.”

TEL ÖRGÜLERİN ONARIMI 2021 SONUNDA TAMAMLANACAK

Bakan Raşkov, yağışlardan ötürü tel örgünün bazı kısımlarının hasar gördüğünü söyleyerek Bulgaristan Savunma Bakanlığı personelinin çalışmaları için 2,5 milyon avro ayrıldığını ve onarımın 2021 sonuna dek tamamlanacağını açıkladı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.