Bosna Devlet Başkanlığı Konseyi Üyeleri Türkiye'de

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyeleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile biraraya geldi. Misafirleri bizzat karşılayan Cumhurbaşkanı, yaptığı konuşmada, salgınla mücadelede devlet Başkanlığı Konseyi'nin sergilediği ortak iradeyi takdir ettiklerini söyledi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle;

Dost kara günde belli olur anlayışıyla salgının başından itibaren Bosna-Hersek'in yanında olduk. İnşallah bundan sonra da bu tavrımızı muhafaza edeceğiz ve bu vesile ile 30 bin Faz aşıyı da aynı şekilde Bosna Hersek'e göndereceğiz.

Bosna-Hersek'in huzur ve istikrarlına çok büyük önem veriyoruz.

Bosna-Hersek ile ikili ticaret hacmimiz dokuz kat daha fazla artış gösterdi.

2020 yılında 650 milyon dolara ulaşmıştır. Şüphesiz iki ülkenin potansiyeli bu seviyenin kat ve kat üzerindedir. Ticareti kısa zamanda 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz.

Bugünkü görüşmelerimizde ortak coğrafyamız Balkanlarda bölgesel işbirliği ve entegrasyonun ilerletilmesi üzerineydi.

Görüşmelerimizde bir dostluk istikrar ve kalkınma projesi olan Saraybosna Belgrad Otoyolu projesinde gelinen aşamayı da ele aldık. Projenin Sırbistan ayağının temelini malum 9 Ekim 2019'da hep birlikte atmıştık.

Enerji, sağlık, savunma, sanayi, turizm, tarım ve hayvancılık alanlarında işbirliğimizin geliştirilmesine dahi kararlılığımızı da vurguladı. Kültürel ve beşeri alanlardaki güçlü bağlarımızı daha da pekiştirmenin yolları üzerinde durduk.

Türkiye olarak tüm bu hususları akılda bulundurmak suretiyle geçen sene eylül ayında Banja Luka Başkonsolosluğumuzu da faaliyete geçirdik.

Haziran ayında Antalya'da gerçekleştireceğimiz Güneydoğu Avrupa işbirliği süreci zirvesine davet ettim. Müteakip toplantısını Saraybosna'da yapmayı kararlaştırdığımız Türkiye Bosna Hersek Sırbistan üçlü zirvesini de İnşallah şartlar el verdiğinde gerçekleştirmeye arzu ediyoruz.

Avrupa Atlantik Kurumları ile entegrasyonuna olan desteğini bir kez daha teyit ettik. Bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmelerin somut işbirliği adımlarımızı daha da pekiştirici olduğuna inanıyor hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

Türkiye Bosna Hersek Hırvatistan üçlü mekanizmasına işlerlik kazandırma noktasında da mutabıkız.

Hibya

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.