Birleşmiş Milletler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne "Doğu Türkistan Çağrısı"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

EVRENSEL İNSAN HAKLARI SİVİL İNSİYATİF GRUBU Birleşmiş Milletler Topluluğu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yazılı bir çağrıda bulunarak, Doğu Türkistan (Uygur Özerk Bölgesi) hakkında Çin Devleti'ni şikayet etti ve müdahale talebinde bulundu.

Grubun bu uyarı ve talep mektubu aynen şöyle.  

BM GENEL KURULU,
BM EKONOMİK VE SOSYAL KONSEYİ,
BM ULUSLARARASI ADALET DİVANI,
BM İNSAN HAKLARI YÜKSEK KOMİSERLİĞİ,
AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ BAŞKANLIKLARINA,

2016 yılından bu yana Doğu Türkistan'da (sözde Uygur Özerk Bölgesi) insanlık tarihinin yüz karası olarak kabul edilen Hitler'in Nazi ve Stalin’in Gluglarına benzer sözde “eğitim kampları” açıldığı ve BM Genel Kurulunda da ifade edildiği şekliyle 1 milyonun üzerinde Uygur ve Kazak etnik azınlığın buralarda belirli sürelerde tutulduğu bilinmektedir.

Çin resmi açıklamalarına göre bu sözde kamplarda “aşırılık ve ayrılıkçılık mücadele, meslek edindirme ve kanunlar hakkında bilgilendirmeler yapıldığı” ifade edilmişse de, sözde eğitimini tamamlayıp bir şekilde hür dünyaya çıkabilenlerin şahitlikleri yanında bölgeye davet edilen gazetecilerin bir kısmının da gözlemlerinde anlaşıldığı kadarıyla Çin devlet yetkililerinin gerçekleri gizlediği anlaşılmaktadır.

Bununla birlikte Çin resmi gazetelerindeki haberlerden öğrendiğimiz şekliyle Çin resmi görevlilerinin, insanların rızaları dışında evlerinden 1 ila 3 ay arasında yatılı kaldığı, genç kızların Çinli erkeklerle evlenmeye zorlandığı, sözde aşırılık ve ayrılıkçılıkla mücadele adına bölge halkının dini ve milli değerlerinin aşağılandığı, insanlara kamplarda yaşadıklarını kimseyle paylaşmayacağına dair kefaletnameler imzalatıldığı, Çin Komünist Partisi’ne sadakatin olmazsa olmaz bir hedef olarak belirlendiğine dair ciddi insan hakları ihlalleri yaşandığı anlaşılmaktadır.

Hiçbir delil ve mahkeme süreci olmadan, keyfi olarak milyonlarca insanı rızalarına mugayir bir yere toplamak ve buna “eğitim kampı” adını vermek kabul edilebilir bir durum değildir. 20. yüzyılda Hitler ve Stalin gibi diktatörler tarafından ağır insan hakları ihlallerinin yaşandığı kampların 21. yüzyılda Çin Komünist Partisi eliyle yeniden ortaya çıkmış olması, insan hakları savunucusu bizleri olduğu kadar, hak ihlallerinin ortadan kaldırılması adına kurulmuş uluslararası güzide teşkilatlar olarak sizleri de tedirgin ettiği kanaatindeyiz.

Keyfi uygulamaların, hakaret, işkence, tecavüz gibi ağır insan hakları ihlallerinin sıradanlaştığı sözde eğitim kamplarının ivedilikle kapatılarak, uluslararası bağımsız komisyonlarca araştırılmasını, tespit edilecek ihlallerden doğan sorumluluğun Çin Devlet yetkililerinden sorulmasını ve zikredilen Doğu Türkistan'da (Uygur Özerk Bölgesi) insani normların hayata geçirilmesini arz ve talep ediyoruz.

EVRENSEL İNSAN HAKLARI SİVİL İNSİYATİF GRUBU

Halis ÖZDEMİR

(Gazeteci,Yazar,TV Program ve Sunucusu)

Dr.Muhittin CANUYGUR

(Doğu Türkistan Vakfı Başkanı)

Hidayetullah OĞUZHAN
(Uluslararası Doğu Türkistan STK'ları Başkanı)

Doç.Dr.Ömer KUL

(İsa Yusuf Alptekin Vakfı Başkanı)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.