Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul Başkanlığı Volkan Bozkır seçildi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurul Başkanlığı’na Türkiye’nin adayı eski Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır seçildi. Bozkır, Türkiye’den BM Genel Kurul Başkanlığı’na seçilen ilk isim oldu.

178 ÜLKENİN DESTEĞİNİ ALDI

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapılan seçimde, üye ülkelerin temsilcileri oylarını kullandı.

BM Genel Kurulu’nda 193 ülke temsil edilirken 192 üye ülke tarafından oy kullanıldı. Venezuela, BM’ye üye ülkelerin ödemek zorunda olduğu finansal katkı borcunu ödeyemediği için bu seçimde oy kullanamadı. BM Genel Kurul Başkanlığı için tek aday gösterilen Bozkır, 178 ülkenin desteğini aldı ve BM Genel Kurulu’nun 75. dönem başkanlığına getirildi. 3 oy geçersiz sayıldı ve 11 ülke de çekimser oy kullandı.

TÜRKİYE’DEN SEÇİLEN İLK İSİM OLDU

Bozkır, Türkiye’den BM Genel Kurul Başkanlığı’na seçilen ilk isim oldu. Bozkır, 15 Eylül’de görevi BM 74. Genel Kurul Başkanı Tijjani Muhammad-Bande’den devralacak ve 2021 Eylül ayına kadar bu görevi sürdürecek.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığından Bozkır’ın seçilmesine ilişkin yayınlanan tebrik mesajı şöyle:

“Büyükelçi Volkan Bozkır üye ülkelerin güçlü desteğini alarak BM 75. Genel Kurul Başkanlığına seçildi. BM’nin en önemli karar organının yönetimi ilk kez bir Türk vatandaşı tarafından üstlenilecek. Büyükelçi Bozkır’ı içtenlikle kutluyoruz ve çalışmalarını destekliyoruz. Türkiye Bayrağı Sayın Bozkır, görevini 15 Eylül tarihinde devralacak ve bir yıl boyunca, içinde bulunduğumuz zor şartlarda, uluslararası barış ve istikrara katkıda bulunma çabalarına başkanlık edecektir.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, “Cumhurbaşkanımızın talimatıyla aday gösterdiğimi Büyükelçi Bozkır üye ülkelerin büyük desteğiyle BM 75. Genel Kurul Başkanlığına seçildi. Türkiye’nin saygın konumunu ortaya koyan bu gurur verici başarıdan dolayı Volkan Ağabeyi kutluyorum. Çalışmalarının destekçisi olacağız.” şeklinde bir tebrik mesajı yayınladı. (QHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.