Binlerce Kişinin Haberi Bile Yokken Evi ve Arabası Satıldı! 

Türkiye'de binlerce vatandaş, noter ya da tapuda çalışan memurların dolandırıcılık çeteleriyle anlaşması sonucu evlerini kaybediyor. Bu dolandırıcılığın aylar sonra farkına varan insanlar, mahkeme yoluyla mülklerini ise 15 yıl sonra geri alabilmekte. Haberiniz olmadan tapu satışının yapılmasını engellemek ise e-Devlet ile oldukça basit.

Bazı dolandırıcılık çeteleri, noter ya da tapuda bulunan memurlarla anlaşarak ya da buradaki çalışanları tehdit yoluyla kendi hazırladıkları sahte vekalet ve kimlik kartları ile gerçek kişilerin ev ve arabaları için satış işlemi başlatabiliyor.

Mülk sahipleri durumun farkına vardığında, dolandırıcılar çoktan evi ya da arabayı birilerine satmış ve para ile kayıplara karışmış oluyor. Bu tür örneklerde mağdur aileler, yıllarca süren mahkemelerde haklarını arama yolunu tercih ediyor.

DOLANDIRILANLARIN EVLERİNİ GERİ ALMASI 15 YIL SÜRÜYOR

Türkiye'de yaşanan bazı vakalarda, dolandırıcı olan şahısların, mağdur üzerinden sahte vekalet çıkararak tek bir kişinin 10'un üzerindeki taşınmazını yarı fiyattan sattığı ortaya çıkarken, dolandırıcılığın anlaşılması ise aylarca sürmüştü. Bu tür dolandırıcılık yöntemine maruz kalanların taşınmazlarını geri alması 15 yıl kadar sürebiliyor.

33.jpg

E-DEVLET'TEN ALINACAK ÖNLEMLE BU DOLANDIRICILIĞA YAKALANMAMAK MÜMKÜN

Yalnızca birkaç dakikada e-Devlet aracılığıyla alınacak önlemler, sahte vekalet aracılığıyla yapılacak dolandırıcılıkların önüne geçebiliyor. Bu yöntemin ardından adınıza sahte vekalet düzenlenmiş olsa da, kimse sizin onayınız olmadan ev ve arabalarınızı satamayacak.

Halk tv'nin aktardığına göre, tapuya gitmediğiniz halde sizin adınıza hiçbir işlemin yapılmaması için şu adımları yapmanız gerekiyor:

e-Devlet'e girin. Arama butonuna "Web Tapu" yazın ve karşınıza çıkan "Web Tapu İşlemleri" sayfasına tıklayın.

e-devlet.jpg

Uygulamaya git seçeneğine tıklayarak Tapu Müdürlüğü'nün internet adresine gidin. Açılan sayfada solda gözüken "Beyan İşlemleri" sekmesine tıklayın ve çıkan seçeneklerden "İşlem Yapılmaz Beyan Tesisi" seçeneğini işaretleyin.

Açılacak sayfada, sahibi olduğunuz taşınmazlar ayrı ayrı gözükmekte. Sizden habersiz şekilde satılmasını istemediğiniz tapuların üzerine gelin ve sağ taraflarında gözüken "Beyan tesisi" yazan butona tıklayın. Bu butona tıklamanız halinde siz bizzat gitmeden tapuda adınıza hiçbir işlem yapılamaz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.