Afgan kadınlarla dayanışma: "Taliban’ı tanımıyoruz, Taliban’ı tanıyanı da tanımıyoruz"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Eşitlik İçin Kadın Platformu'nun Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan'daki kadınlarla dayanışma yollarını konuşmak için düzenlediği toplantıya birçok ülkeden 300'ü aşkın feminist, aktivist ve gazeteci kadın katıldı.

    Eşitlik İçin Platformu, (EŞİK) Taliban’ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan’daki kadınlarla dayanışma yollarının konuşulduğu çevrimiçi bir toplantı düzenledi.

    Toplantıya, ABD, Kanada, Hindistan, İran, Brezilya, Almanya, Türkiye ve Afganistan‘dan 300’ü aşkın feminist, aktivist ve gazeteci katıldı.  Toplantıya katılan kadınlar “küresel bir kadın dayanışması örgütlemenin aciliyeti” konusunda fikir birliğine vardı.

    ‘Direnenlerin yanında olmalıyız’

    Yaklaşık iki saat süren toplantıda ilk konuşmayı Hindistan’da örgütlü Jagori Grameen’in kurucusu Abha Bhaiya yaptı. Bhaiya, güncel durumu değerlendirdiği konuşmasında şu açıklamalarda bulundu:

    ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi planlıydı. Çeşitli görüşmeler yaptılar. Afgan halkının kaderini, özgürlüğünü, kadınların ve çocukların özgürlüğünü Taliban’a terk ettiler. Bu noktada etik olmayan bir ideoloji var hepimiz biliyoruz. Din adına hukuksuzca silah kullanıyorlar… İnsanlar mücadele ediyorlar biz de onlarla birlikte olmalıyız.”

    Hindistan sokağa çıkıyor

    Yeşil Gazetede yer alan habere göre;

    Ayrıca Bhaiya, 23 Ağustos’ta Hindistan’da Afganistan için büyük bir protesto eylemi gerçekleştireceklerini belirtti ve “Dayanışma içinde olmamız ve şeytana şeytan dememiz lazım. Taliban’ı kınarken ABD ve tüm müttefiklerini de kınamamız gerekiyor” dedi.

    İkinci konuşmacı olan Afgan Mülteciler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Dr. Zakira Hekmat ise Afganistan’da yıllar önce okuduğu ilkokulun Taliban tarafından ateşe verildiğini anlattı: “Babam hiç barış yüzü görmedi, ben görmedim, çocuğum da görmüyor. Nesillerden nesile biz savaş mağduruyuz”

    Toplantıda, başta kadın ve kız çocuklarının yaşam ve özgürlüklerinin tehlike altında olduğu ifade edilirken, Taliban kadar Afganistan’da yaşayan özellikle kadın ve çocukları Taliban’la baş başa bırakan ülkelerin de protesto edilmesi gerektiği ifade edildi.

    ‘Hükümetlere değil kadınların gücüne güvenelim’

    Kadınlar, hükümetlere değil kendi güçlerine ve dayanışma ağlarına güvendiklerini, bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini, büyük mücadelelerle elde edilen kazanımlardan vazgeçmeyeceklerini ifade ettiler ve kadın hareketinin hayati önemini vurguladılar.

    Toplantılara bundan sonra da devam edileceği kaydedilerek, Afganistanlı kadınlarla dayanışılacağı ve bir yandan da ivedilikle kadınların küresel eylem birliğini oluşturmak için çalışma kararı alınarak sona erdi.

    İzmir’de Talibana’a karşı siyah çarşaflı eylem

    Öte yandan, İzmir Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu Karşıyaka İskele‘de Afganistanlı kadınlarla dayanışma eylemi yaptı. “Afganistanlı kadınlar yalnız değildir” pankartının açıldığı eylemde, kadınlar giydikleri temsili çarşafı çıkarıp attı.

    Burada yapılan açıklamada “Şu anda tüm dünya Taliban’ın Afganistan’daki gücü ele almasını ve bu durumun ardından Afganların ülkelerinden gitmeye çalıştıkları görüntüleri izliyor ancak durum kadınlar için çok daha korkunç bir seviyede. Bunun en büyük nedeni de Taliban’ın yıllardır kadınlar üzerinde uyguladığı çağ dışı yaptırımlar” denildi.

    Kadıköy için eylem çağrısı

    İstanbul’daki kadınlar ise Taliban’ı protesto etmek amacıyla bugün saat 19.00’da Kadıköy‘deki Süreyya Operası önünde bir araya gelecek.

    İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula kampanya grubu tarafından yapılan çağrıda “Hayatları için direnen Afganistanlı kadınların yanındayız. Dayanışmamız sınır tanımaz” ifadeleri kulanıldı.

    Avatar
    Adınız
    Yorum Gönder
    Kalan Karakter:
    Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
    Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.