ABD'nin 2021 savunma bütçesinde dikkat çeken Türkiye ve F-35 detayı...

BURSA ARENA / Haber Merkezi

ABD Başkanı Trump'un veto ile tehdit ettiği 2021 yılının savunma bütçesi, Temsilciler Meclisi'nin ardından Senato'nun da onayını aldı. 

Tasarıda F- 35 uçaklarına ilişkin kısımda Türkiye detayıysa dikkat çekti.

2021 Mali Yılı Savunma Bütçesinin Senato versiyonu Senato Genel Kurulu'nda bugün oylandı.

Tasarıyla birlikte 14 "hayır" oyuna karşılık 100 sandalyelik Senato'da, 86 "evet" oyu çıktı.

Bir başka versiyon ise Temsilciler Meclisi'nde salı günü onaylanan tasarının iki versiyonunun birleştirilip tek bir yasa tasarısı haline getirilmesi gerekiyor.

Trump'ın onayına kalacak

Tasarının birleştirilmesinin ardından yasalaşması amacıyla Trump'ın onayına sunulacak.

Beyaz Saray, Temsilciler Meclisi'nde salı günü oylamaya saatler kala yapmış olduğu açıklamada, Trump'ın Afganistan için sağlanan fonlarının kısıtlanması ve konfederasyon dönemindeki kimi liderlerin ismini taşıyan askeri üslerin isimlerinin değiştirilmesi gibi sebeplerden dolayı 2021 Savunma  Bütçesini veto edebileceğini paylaşmıştı.

Tasarıda Savunma Bakanlığı temel bütçesi için 636,4 milyar dolar, Enerji Bakanlığı uhdesindeki savunma harcamaları bütçesi 25,9 milyar dolar, Muhtemel Dış Operasyonlar Fonu 69 milyar dolar ve NDAA kapsamı dışındaki savunma harcamaları 9,1 milyar dolar olmak üzere 2021 yılındaki mali savunma harcamaları için toplamda 740,3 milyar dolar bütçe ayırıyor.

Türkiye ve F- 35 detayı

2021 Mali yılının içerisinde tasarıyla birlikte 95 adet F-35 uçağının satın alınmasına ilişkin onayın verilmesi ve bunların 60'ının konvensiyonel kalkış ve iniş yapabilen F-35A, 12'sinin kısa pist kalkış ve dikey iniş yapabilen F-35B ve 23'ünün ise donanma amacıyla tasarlanan F-35C tipi olması planlanıyor.

F-35 Uçaklarına dair Türkiye'ye ilişkin F-35 programından çıkarıldığı için 6 Türk F-35 uçağının ABD'nin Hava Kuvvetleri için yeniden yapılandırılıp kullanılma yetkisi verildiği de kaydedildi. (Kaynak: news-leportale)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.