30 Milyar Dolarlık Pazara Çomak Soktu!..

BURSA ARENA / Haber Merkezi

30 Milyar Dolarlık Pazara Çomak Sokan "Canan Efendigil Karatay" kimdir?

1943 yılında Elazığ'da doğan Canan Karatay Efendigil, 1967 yılında İstanbul Tıp Fakültesinde mezun olarak, yine aynı üniversitede 1972 yılında İç Hastalıkları bölümünde uzmanlık eğitimini tamamladı.

Liverpol Regional Cardiac Center'da kardiyoloji dalında uzmanlık eğitimini tamamlayarak, 1974-1976 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tedavi Kliniği'nde baş asistan olarak görev yaptı. Türkiye'de bir kardiyolog olarak cerrahi müdahale olmadan bir ilki gerçekleştirmiştir.

Kalıcı ve geçici kalp pili implantasyonu tekniğini başarıyla uygulayarak, Koroner Yoğun Bakım'da 'Vena Subklavya Ponksiyon' tekniğini yerleştirmiştir.

1976-1978 yılları arasında, G.Afrika Cape Town Üniversitesin de dünyada ilk kez kalp nakli ameliyatını gerçekleştiren, Christian Barnarnd'ın ekibinde çalıştı. Doçentlik tezini kalp nakli yapılmış hastalar üzerinde gerçekleştirerek 1979 yılında doçent oldu.

İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'nde, şu anda ülkemizde yaygın bir şekilde uygulanmakta olan 'femoral arter' yolu kullanılarak yapılan koroner anjiyografi tekniğini (Judgkin tekniği) yine ilk kez ülkemizde uyguladı ve bu uygulamayı ülkemize yerleştirdi.

1987-1995 yılları arasında New York Üniversitesinde kalp hastalıkları alanında araştırmalar yaptı. 1995'de yılında G.Antep ve İstanbul'da koroner yoğun bakım ve koroner anjiyografi labaratuvarlarını kurdu.

1997-2002 yıllarında Yeditepe Üniversitesi, 2002-2006 yıllarında Kadir Has Üniversitesi'nde öğretim üyesi, 2006-2010 yıllarında ise Bilim Universitesi'nde Rektörlük yaptı. Canan Karatay Efendigil, halen İstanbul'da özel bir hastanede kardiyolog olarak görev yapmaktadır.

Şimdi gelelim bilgiseldeki ilk fotonun kısa hikayesine... Profesör Karatay, ezber bozan açıklamaları ile her zaman, tıp dünyası ile karşı karşıya kalarak eleştiri oklarının hedefi olmuştur.

Karatay'ın ezber bozan açıklamalarından biride kolestrolün tek başına zararlı olmadığını söylemesidir. Bu açıklama ile yaklaşık 30 Milyar dolarlık bir pazara sahip olan ilaç firmalarının hedefi olmuş ve itibarsızlaştırılmaya çalışılmaktadır.

Corona salgının ilk başladığı dönemde sözleri bir daha hatırlatmakta fayda var "Coronavirüs viral bir enfeksiyondur. Coronavirus için aşı yapamazsınız..." Ve son olarak Karatay'in kendi İnstagram hesabında ki fotosu ile bitirelim...

(bncmedya)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.