Almanya'da, Bavyera'dan bir köylü ile Prusya'dan bir köylü aralarında anlaşamazlar. Anlaşmak için "Yüksek Almanca" bilmelidirler. 

Bunu ilk defa ortaokul Almanca öğretmenimden duymuştum. Sonradan bu işleri iyi bilenlere ve Almanlara da sordum. Evet aynen böyleymiş...

Peki Bavyeraca'nın da Almanya'da eğitim dili olmasını savunan gördünüz mü? Ben ne gördüm ne de duydum. Varsa da kimsenin ciddiye almadığı belli. 

İngiltere'ye geçelim... Angeller, Saksonlar, Galliler, Normanlar, İskoçlardan ve daha başka halkların karışmasından oluşan İngiliz milletinin adı neden Angellerden gelir, dillerinin adı da... Buna itiraz eden var mı? 

Olsa da kim ciddiye alır? 

Yunanistan "Grekya"dır. Yunanistan halkının yarısı "Grek", öteki yarısı Ortodoks Arnavut, Ulah, Makedon ve Türk asıllı Ortodokslardan ve başka halklardan oluşur. Müslüman Türkler ise azınlık sayılır. Peki, neden bütün bu halkların ortak adı Grek olmuştur ve Yunanistan'ın başka türlü ifadelere izin vermemesine AB çevreleri izin verir? 

Öteki Avrupa ülkelerinde de benzer durumlar yok mu? 

Amerikan milleti ABD yurttaşlarının ortak kimliği olmuş ve orada bir "millet" oluşmuştur. Bu milletin dili "İngilizce"dir. Meclislerinde oylama yapılmış ve denildiğine göre dört oy farkla Almanca'ya karşı İngilizce kazanmıştır. 

Amerikan milleti içinde ana dili Almanca, İspanyolca, İtalyanca ve neredeyse bütün dünyanın belli başlı dillerinden insanlar vardır. 

Peki ne olmuş? Ne olmuşsa olmuş, daha ne olsun?.. Bütün bu halklar İngilizceyi ortak dil olarak benimsemiş ve bir "Ulus olmak" yoluna girmişlerdir. 

Gelelim doğu ülkelerine; 

Sözgelimi Kazakistan'a ne dersiniz? Kazakistan o Sovyetler Birliği Konfederasyonu yıllarında bile Kazaklarındı. Tarihî gerçek budur ve bu gerçeği bir an unutmak SSCB'ye ve Gorbaçov'a çok pahalıya patlamıştır. 1986'da Kazakistan'ın başına bir Rus olan Kolbin getirilince SSBC'de sonun başlangıcı ortaya çıkmıştır. 16 Aralık Olayları ile SSCB kökünden sarsılmıştır. "Kazakistan Kazaklarındır" halkın çoğunluğu Kazak olmasa da... Şimdi ise Kazakistan'da artık çoğunluk "Kazak"tır. Diğer halklarla birlikte bu ülke Kazakistan'dır, kendileri ise her türlü hakka sahip yurttaşlar. Aynı durum öteki Türk devletlerinde de vardır. Rusya'da da... 

Neden kimilerince kabul edilmez ki Türkiye Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti'dir. Kendisini Türk sayan herkes de "Türk"tür. Bu devletin ortak resmî dili, eğitim ve haberleşme dili "İstanbul Türkçesi"dir. Bu durum tarihin getirdiği bir gerçekliktir. Bu gerçekliği kabul etmek, ülkemizde yaşayan herkesin yararınadır. 

Peki, ana dili Türkçe olmayanlar?

Elbette, ortak eğitim, anlaşma ve haberleşme dili İstanbul Türkçesi olmak üzere, her türlü farklı kültüre ve alt kültüre de kendini ifade özgürlüğü tanımak, insan olmanın ve çağdaş olmanın gereğidir. Niyet iyi olduktan sonra bunun ne zararı olabilir ki?     

Kötü niyetin başladığı yer ise halkı ve ülkeyi bölmek amacıdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.