Gazeteci Fatih Altaylı'ya 7 ay hapis cezası

Gazeteci Fatih Altaylı'ya Galatasaray tribün oluşumu ultrAslan lideri Sabahattin Şirin’e hakaret ettiği gerekçesiyle kısa süre önce 7 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geriye bırakılması talebini reddetti. Karar İstinaf Mahkemesi'ne gönderildi.

T24'ün özel haberine göre Fatih Altaylı’nın kısa süre önce “hakaret” suçundan 7 ay hapse mahkûm edildiği ortaya çıktı. İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi, ultrAslan taraftar grubunun lideri Sabahattin Şirin’e zincirleme olarak hakaret ettiği gerekçesiyle 7 ay hapse mahkûm ettiği Altaylı’nın cezasını, sicilinde aynı suçu defalarca işlediğinin görülmesi gerekçesiyle ertelemedi. Buna göre istinaf mahkemesi de cezayı yerinde bulursa Altaylı’nın cezaevine girmesi gerekecek.

Hapis cezası, İstanbul Başsavcılığı’nın Altaylı hakkında 27 Nisan 2022’de hazırladığı iddianame uyarınca verildi. İddianamede, Altaylı’nın o dönem Habertürk’te çalıştığı, 1 Ağustos 2019’da katıldığı televizyon programında Galatasaray taraftar grubunun lideri Şirin için “ultrAslan dediğin ilk yıllardaki taraftar grubu olsa sorun değil. Ama artık tarikat liderleri ile takılan karanlık tiplerin yanında gezen garip bir oluşum haline geldi. En azından yöneticileri öyle” şeklinde açıklamalar yaptığı belirtildi.

İddianamede, Altaylı’nın 8 Mayıs 2020 tarihli köşe yazısında yine Şirin için benzer ifadeler kullandığına yer verildi.

“SUÇ İŞLEMEDİM”

Altaylı, mahkemedeki savunmasında da “Yazımın tamamı incelendiğinde hakaret etmediğim anlaşılacaktır. Ben kendisini Sabahattin adıyla bilirdim. Bahse konu yazıların sebebi, taraftar liderliğine yakışmayacak tutum ve davranışları görmem sebebiyledir" ifadelerine yer verildi.

HAPİS CEZASI VERİLDİ, MAHKEME KARARI ERTELEMEYE GEREK GÖRMEDİ

Savcı, esas hakkındaki görüşünde, Altaylı’nın cezalandırılmasını istedi. İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi de bu talebi yerinde görerek, Altaylı’yı hapisle cezalandırdı.

Kararda, Altaylı’nın sözleri özetlenerek, “Beyanları mahkeme huzurunda sanığın kendisinin katılana karşı sarf ettiğini de açıkça kabul etmesi, kaldı ki kurulduğu günden bu yana mezkur taraftar grubunun liderinin katılan olması, sanığın beyanında cümleye doğrudan ‘Galatasaray taraftar grubu ultrAslan'ın yöneticisi olduğu söylenen biri var...' şeklinde başlaması gözetildiğinde zincirleme şekilde alenen hakaret suçunu işlediği mahkememizce sabit görülmüştür” denildi.

Kararda, Altaylı’nın daha önce de bu suçu işlemesi göz önüne alınarak cezanın ağırlaştırıldığı da belirtildi.

Mahkeme, Altaylı’yı “zincirleme hakaret” suçundan önce 4 ay hapisle cezalandırdı. Ardından suçun aleni ve zincirleme işlenmesi nedeniyle ağırlaştırarak, 7 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Altaylı’nın sicilinde bu suçtan birçok kaydın bulunması ve pişmanlık göstermemesi nedeniyle cezada indirime gidilmedi.

Aynı nedenlerle ve suç işlemeyeceği kanaati oluşmadığından cezanın ertelenmesine, seçenek yaptırımlara çevrilmesine ve hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına da gerek görülmedi.

KARAR İSTİNAF'TA... ONANIRSA CEZAEVİNE GİRECEK

Mahkeme, 21 Eylül 2023’te verdiği bu kararın gerekçesini de kısa süre önce tamamladı. Dosya bu aşamadan sonra İstinaf Mahkemesi'ne gitti. İstinaf Mahkemesi'nin kararı yerinde bulması durumunda Altaylı’nın cezası seçenek yaptırımlara çevrilmediği için cezaevine girmesi gerekecek. Altaylı’nın ne kadar süre cezaevinde kalması gerektiği İnfaz Kanunu hükümlerine göre hesaplanacak. Mevcut koşullarda Altaylı’nın ceza yerinde bulunsa bile kısa süreli olarak cezaevinde kalması gerekeceği belirtiliyor.

HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDIĞI İDDİASI

Altaylı hakkında ayrıca İstanbul'da 1 Ocak’ta düzenlenen Filistin’e destek yürüyüşünde Tevhid bayrağı taşıyan İsmail Aydemir'e yumruklu saldırıda bulunduğu gerekçesiyle tutuklanan E.A. ile ilgili olarak sosyal medyada "Eline sağlık" mesajını paylaştığı için hakkında soruşturma başlatıldığı belirtiliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.