Euroleague´e genel bakış

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Bugünlerde altıncı ve yedinci hafta maçları oynanan Euroleague´de beşinci hafta maçları geride kaldı. Genel olarak fikir verecek bu maçlara göre bir değerlendirme yapalım.

Türk Takımlarının Durumu

Geçen sezonun şampiyonu Anadolu Efes bu sezon Euroleague’e hiç iyi başlamadı. İlk dört maçını kaybeden Lacivert-Beyazlılar son maçında ise Unics Kazan’ı son periyotta geri gelerek mağlup etmeyi başardı. Sertaç Şanlı’nın ayrılması sonrası Filip Petrusev’i transfer eden Efes, Krunoslav Simon ve James Anderson’ın sakatlıkları nedeniyle 3 numarada sorun yaşıyor. Özellikle Simon’un organizasyon ve yaratıcılığından eksik kalınması, Larkin ve Micic’in de boş alanlar veya şutlar bulmasına engel oluyor. Bu eksikliği görüp Elijah Bryant’ı transfer eden Anadolu Efes, bu pozisyonda beklediği katkıyı bir nebze olsun alacaktır. Bryant ile Simon farklı oyuncular olsa da sayı anlamında Amerikalı oyuncunun diğer oyuncuların yükünü hafifletecektir. Sezon başı rehaveti nedeniyle oyuncuların henüz form tutmamış olması da Ergin Ataman’ın ekibini zorluyor. Oyuncuların geçen sezonki formlarına yaklaşması ve önemli bir takıma karşı alınmış bir galibiyet sonrası kazanılacak özgüven Anadolu Efes’i geçen sezonki favori konumuna getirecektir.

Fenerbahçe Beko ise oynadığı beş maç sonunda iki galibiyette kaldı. İlk maçında Kızılyıldız’ı kendi sahasında rahatça geçen Sarı-Lacivertliler, sonra çıktığı iki deplasmandan çıkamadı. Uzun süre önde götürdüğü Panathinaikos deplasmanında son saniyelerde maçı veren Fenerbahçe Beko, sonraki maçında ise Almanya’da Alba Berlin karşısında umut kırıcı bir mağlubiyet aldı. Dördüncü maçında Ataşehir’de Unics Kazan’ı 80-41’lik ezici bir skorla geçti. Son maçta ise İspanya’da Real Madrid karşısına çıkan Sarı Kanarya, yine uzun süre önde olduğu maçta, Marial Shayok’un kaçırdığı son şut ile 70-69 yenildi. 25-36 gibi bir skorla farkı çift haneye çıkaran Fenerbahçe Beko Eflatun-Beyazlılar’ın yavaş yavaş geri gelmesine engel olamadı. Hakem kararlarının özellikle Panathinaikos ve Real Madrid maçlarında etkisi olduğunu söyleyebilsek de Fenerbahçe Beko’nun farkı açtığı dönemlerde o istikrarı koruyup kapıyı kapatamadığını ve rakibinin dönmesine izin verdiğini gördük. Kaybettikleri bu maçlarda enerjiyi yukarı çektiği, savunmada iyi konsantre olduğu zaman skoru lehine çevirebildiğini gösteren Sarı-Lacivertliler’de; bu anlamda Achille Polonara, Şehmuz Hazer gibi oyuncular ön plana çıktı. Sezonun başlamasına kısa bir süre kala Igor Kokoskov’un ayrılığı sonrası Sasa Djordevic’i göreve getiren Fenerbahçe Beko’da, Marko Guduric’in de form tutması ile daha iyi sonuçlar alacaktır.

Namağlup Takımlar

Geçen sezonun Final-Four takımlarından Armani Jeans Olimpia Milano ve finalisti Barcelona bu sezonun henüz maç kaybetmeyen ve namağlup takımları oldu. Geçen sezonki kadrolarını büyük ölçüde koruyan ve birkaç ekleme yapan bu takımlar genel olarak çok da zorlanmadan maçlarını kazanmayı başardılar. Olimpia Milano ayrılan skorer oyuncu Kevin Punter yerine Devon Hall’u ve diğer bir İtalyan yıldız Nicolo Melli’yi transfer etmişti. Pivot pozisyonundaki sakatlıkları da hesaba katarak Konstantinos Mitoglou’yu kadrosuna katan İtalyan ekibi bu oyuncuların hepsinden katkı alıyor. İspanyol ekibi Barcelona ise Türk oyuncu Sertaç Şanlı’yı transfer etti. Geçen sezon sorun yaşadığı kısa rotasyonuna ise Nigel Hayes-Davis, Nicolas Laprovittola gibi oyuncuları ekledi. Barcelona üçüncü hafta maçında Olympiakos karşısında tek sayı farkla galip gelirken, Armani Milano ise son maçında Asvel karşısında geriden gelip tek sayı farkla galibiyete uzandı. Nikola Mirotic ve Brandon Davies Barcelona’nın en skorer oyuncuları olurken, Shavon Shields ve yeni transferlerden Devon Hall Milano’nun en yüksek skor kaydeden oyuncuları.

Dört Galibiyet Alan Takımlar

Real Madrid ve CSKA Moskova beş haftanın sonunda dört galibiyet alan takımlar oldu. Real Madrid ikinci maçında Olympiakos karşısında yenilirken, diğer dört maçını kazanmayı başardı. CSKA Moskova ise ilk maçında Armani Milano’ya mağlup olduktan sonra; üst üste oynadığı dört maçı kazandı. Bu iki takım da play-off ve Final-Four’un en önemli adayları olduklarını gösterdiler.

Galibiyet Alamayan Zalgiris

Litvanya ekibi Zalgiris Kaunas bu sezon Euroleague’de henüz galibiyet alamayan tek takım konumunda. Sezon başladıktan sonra koç değişikliğine giden Zalgiris’te Martin Schiller yerine Jure Zdovc göreve gelmişti. Ancak bu da henüz soruna çözüm getirmedi. Joffrey Lauvergne gibi önemli bir oyuncusunu da sakatlık nedeniyle kaybeden Litvanya temsilcisi için bu sezon play-off uzak bir hedef olarak görünüyor.

Bir Galibiyette Kalan Takımlar

Unics Kazan, Bayern Münich ve Panathinaikos ise birer galibiyette kalan diğer takımlar oldular. Fenerbahçe Beko ve Anadolu Efes ile deplasmanda karşı karşıya gelen Unics Kazan, Sarı-Lacivertliler karşısında ezilirken, Anadolu Efes deplasmanında dördüncü periyoda kadar karşılaşmayı önde götürse de son nefeste geri düştü. Fenerbahçe Beko’yu OAKA’da ağırlayan Panathinaikos tüm maçı geride götürse de son saniyelerde geri gelerek galibiyeti aldı. Bayern Münich ise ilk dört maçını kaybettikten sonra son maçta deplasmanda Zalgiris Kaunas’ı yenerek ilk galibiyetini aldı ve yükselişe geçmeyi hedefliyor.

Şalom

Anahtar Kelimeler:
Euroleague
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.