2022 Pekin Kış Olimpiyatları’na katılacak liderler ve diplomatik boykot uygulayan ülkeler

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Çin, Pekin’de düzenlenecek olan 2022 Kış Olimpiyatları’nda konuk olacak devlet ve hükumet başkanları, kraliyet mensupları ve uluslararası örgüt başkanlarının listesini açıkladı. Listede en çok Orta Asya ve Orta Doğu ülke liderleri yer alıyor. Kuzey Amerika ülkeleri, Polonya hariç AB üyesi ülkeler, Çin’in Pasifik bölgesindeki ülkelerin çoğu ve Türkiye liderleri listede bulunmuyor. Dünyada pek çok ülke, Çin’in Doğu Türkistan’da soykırıma varan insan hakları ihlalleri nedeniyle Pekin Kış Olimpiyatlarına diplomatik boykot uyguluyor.

Çin’in ev sahibi olduğu 2022 Kış Olimpiyat Oyunları, Pekin’de 4 Şub 2022 Cuma günü başlayp 20 Şub 2022 Pazar gününe kadar devam edecek. Çin devlet medyası Xinhua Haber Ajansı haberine göre, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying 28 Ocak’ta tarihinde yaptığı açıklamada, 4-6 Şubat 2022 tarihleri ​​arasında Pekin’de yapılacak olan 2022 Kış Olimpiyatları’nın açılış törenine Xi Jinping’in katılacağını ve bu törene katılan yabancı devlet başkanlarının da olacağını duyurdu.

Pekin 2022 Kış Olimpiyatları’nın açılış törenine ve ilgili etkinliklere katılacak devlet liderleri arasında şu kişiler yer alıyor:

“Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kamboçya Kralı Sihamoni, Singapur Devlet Başkanı Halimah, Kazakistan Devlet Başkanı Tokayev, Kırgızistan Devlet Başkanı Zaparov, Tacikistan Devlet Başkanı Rahmon, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov, Özbekistan Devlet Başkanı Mirziyoyev, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed, Katar Emiri Tamim, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed, Birleşik Arap Emirlikleri, Polonya Devlet Başkanı Duda, Sırbistan Devlet Başkanı Vucic, Lüksemburg Büyük Dükü Henry, Monako Prensi II. Albert , Arjantin Devlet Başkanı Fernandez, Ekvador Devlet Başkanı Russo, Moğolistan Başbakanı Oyun Erdene, Pakistan Başbakanı İmran Han, Bosna Hersek Konsey Başkanı Tegeltia, Papua Yeni Gine Başbakanı Marape, Güney Kore Meclis Başkanı Park Byeong-seug, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Ahmedov, Tayland Prensesi Sirindhorn.”

Boykot çağrıları yapılıyordu; ABD, 2022 Pekin Kış Olimpiyatları'na  'koordineli yaklaşım' konusunda müttefikleriyle masaya oturacak

OLİMPİYATLARIN AÇILIŞ TÖRENİNE KATILACAK OLAN ULUSLARARASI ÖRGÜT TEMSİLCİLERİ

Açıklamada Olimpiyatlara katılacak uluslararası örgütlerin başkanları ve yetkilileri arasında şu isimlerin yer alacağı ifade edildi:

“Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Bach, BM Genel Sekreteri Gut Reis, BM Genel Kurulu Başkanı Shahid, Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü Genel Direktörü Deng Hongsen, Yeni Kalkınma Bankası Başkanı Marcos Troyjo, Şanghay İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Zhang Ming”

OLİMPİYATLARIN AÇILIŞ TÖRENİNE EN ÇOK TÜRK VE İSLAM DÜNYASINDAN LİDERLER KATILIYOR!

2022 Pekin Olimpiyatları’nın açılış törenine katılacak liderler listesinde en çok Orta Asya Türk Devletleri ve Orta Doğu İslam ülke liderleri yer alıyor. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Pekin’in Kış Olimpiyatlarının açılış törenine katılma davetini kabul eden bilinen tek AB devlet başkanı oldu.

Konuk listesinde Kuzey Amerika, Batı Avrupa ülkelerinden, Avustralya ile Yeni Zelanda’dan ve Çin’in Pasifik bölgesinde denizlerde egemenlik ihtilafları yaşadığı Japonya, Malezya, Filipinler, Vietnam, Endonezya ve Brunei Sultanlığı gibi ülkelerden katılım olmaması dikkati çekti.

Açıklama yok.

PEKİN OLİMPİYATLARINA DİPLOMATİK BOYKOT UYGULAYAN ÜLKELER

ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Litvanya gibi birçok onlarca ülke daha önce Çin’in Uygur Türklerine yönelik uygulamaları ve insan hakları ihlalleri nedeniyle Pekin’deki 2022 Kış Olimpiyatları’na diplomatik boykot uygulayacağını açıklamış; Japonya da hükümeti temsilen kabine delegasyonu ve üyesi göndermeyeceğini bildirmişti.

Litvanya:
Pekin Kış Olimpiyatları’nı boykot ettiğini kamuoyuna açıklayan ilk ülke Litvanya oldu. 3 Aralık’ta Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, ne kendisinin ne de kabine bakanlarının Kış Olimpiyatlarına katılmayacağını söyledi.

Amerika:
6 Aralık’ta ABD Beyaz Saray basın sekreteri Jen Psaki, Biden yönetiminin 4 Şubat’ta başlayacak olan Pekin Kış Olimpiyatları’na diplomatik boykot yapacağını resmen duyurdu. “Çin’in Doğu Türkistan’daki korkunç insan hakları ihlalleri ve vahşeti karşısında Oyunlara ABD diplomatik veya resmi delegasyonu ile katılmayacak” dedi.

Birleşik Krallık, Avustralya ve Kanada

Amerika Birleşik Devletleri diplomatik boykot ilan ettikten sonra, Birleşik Krallık, Avustralya ve Kanada, 8 Aralık’ta Pekin Kış Olimpiyatları’nın diplomatik boykotunu ilan etti.

Başbakan Boris Johnson, İngiliz hükümetinden hiçbir bakanın Pekin Kış Olimpiyatlarına katılmayacağını duyurdu ve bunu “etkili” bir diplomatik boykot olarak nitelendirdi. Ayrıca İskoçya, Kış Olimpiyatları’na herhangi bir resmi delegasyon göndermeyeceğini de açıkladı.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison aynı gün yaptığı açıklamada, Avustralyalı yetkililerin Kış Olimpiyatlarına katılmayacaklarını, çünkü Pekin’in insan hakları ihlalleri gibi konuları görüşme taleplerini kabul etmediğini söyledi.

Kanada da Pekin Kış Olimpiyatları’na diplomatik temsilci göndermeyeceğini açıkladı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, hükümetinin “Çin’deki insan hakları ihlallerine ilişkin raporlardan derinden rahatsız olduğunu” söyledi.

Danimarka

Danimarka dışişleri bakanı Jeppe Kofod, 14 Ocak’ta “Danimarka’nın Çin’deki insan hakları durumu hakkında çok endişeli olduğumuz bir sır değil”, “Hükümet Çin’deki Kış Olimpiyatlarına katılmama kararı aldı” dedi.

SALGIN NEDENİYLE DELEGASYON GÖNDERMEYEN ÜLKELER

Yeni Zelanda, Avusturya, Belçika, İsveç ve Hollanda; salgını gerekçe göstererek Pekin’e delegasyon göndermeyeceğini açıkladı.

Yeni Zelanda, Pekin Kış Olimpiyatları’na bakan düzeyinde diplomat göndermeyeceğini söylese de, bunun “birçok nedenden” kaynaklandığını ve ABD kararıyla hiçbir ilgisi olmadığını vurguladı. Kararın esas olarak salgın nedeniyle alındığını söyledi.

Yeni Zelanda’ya benzer şekilde, Avusturya, Belçika, İsveç, Letonya ve Hollanda da Korona virüsü salgınının neden olduğu rahatsızlığı gerekçe göstererek üst düzey yetkilileri Pekin’e göndermeme kararı aldı.

Açıklama yok.

PEKİN OLİMPİYATLARINA SİYASİ BOYKOT UYGULAYAN ÜLKELER

Estonya

Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis, Pekin Kış Olimpiyatlarına “siyasi nedenlerle” gitmeyeceğini söyledi.

Japonya

Japon hükümeti Pekin Kış Olimpiyatları için hükümet yetkilileri göndermeyeceklerini açıkladı ve bunun yerine Tokyo Olimpiyat Organizasyon Komitesi başkanı Seiko Hashimoto’nun da aralarında bulunduğu bir delegasyonu Pekin’e gönderdi.

Ancak Japonya’nın Kabine Baş Sekreteri Hiroichi Matsuno, bir basın toplantısında, bunu diplomatik boykot olarak adlandırmayı reddetti. 

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Sosyal medyada Doğu Türkistan desteği - Son dakika haberler

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor.ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Ayrıca, Çin hükumeti, her ne kadar dünya kamuoyunda aksini iddia etse de Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı zorla tutuluyor. Burada, Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve zulüm politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve diğer azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.