"En İyi Film" Oscar Ödülü "Moonlight" (Ay ışığı) filminin oldu.

…::: anlatıYORUM :::… “AY IŞIĞI" filmindeyiz..
 
Tuğçe YILDIRIM
BURSA ARENA / Sanat Eleştirmeni

 
 
AY IŞIĞI (MOONLİGHT)..
 
26 ŞUBAT 2017 günü Oscar  89. Akademi Ödülleri sahiplerini buldu.

Oscar ödül töreninin en önemli ödülü en iyi film ödülünde adaylığa layık görülen ‘Arrival’’ı daha öncesinde sizlere aktarmıştım. ‘Savaş Vadisi’ ve ‘Gizli Sayılar’’ı da sizlere ‘Ay Işığı’ filmini aktardıktan sonra teker teker yorumlayacağım.
En İyi Film Oscar’ı şimdi sizlere aktaracağım Moonlight (Ay ışığı) filminin oldu.
Ödül töreninde ilkler yaşandı filmde yer alan Müslüman oyuncu Mahershala Ali, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülüne layık görüldü ve Oscar alan ilk Müslüman oldu.

Oscar ödül töreninde bir karışıklık yaşandı. En iyi film ödülüne sahip olarak ‘La La Land’ filmi duyuruldu. ‘La La Land’’ın yönetmeni Jordan Horowitz , ‘Bu bir şaka değil , En İyi Film Ödülü’nün kazananı  ‘Moonlight’’ diyerek hatayı duyurdu.

Bir zarf karışıklığı böyle kapsamlı bir törende nasıl yaşanır bilmiyorum. Belki kasti yapılmıştır belki gerçek bir aksiliktir ama izlemediğim ‘La La Land’filmi daha fazla hak ettiği üzerine bir yorum yapamam.  İzlediğim aday diğer filmlerin daha fazla hak ettiği düşüncesindeyim.
Oscar ödülünü kazandığı sabahında izlediğim ‘Moonlight’ normal bir film olarak başarılı ama Oscar’da en iyi film ödülünü hak eden bir film olması beni şaşırttı.
Herkesin izleyip öyle yorum yapmasını tercih ederim.
Dikkat çekilmek istenen belli başlıklar var film içerisinde. Sanat filmi tadında bir film ben o kadar durağan filmleri izleyemiyorum galiba sanatsal bakışım o kadar gelişmiş olmayabilir.
Filmde siyah olmaları ve farklı olarak algılanan duygularını gizlemek zorunda kalması işlenmiş konu olarak. Güçlü olmak zorunda olması için içindeki gibi davranmaması kişilerin.
Ben filmdeki dışlanan karakterden mücadele hikayesi beklerdim.
Anne sevgisi yaşamayan baba gibi anne gibi gördüğü birileri tarafından bir şeyler öğrenen ana karakter.
Kendi benliğini bulmaya çalışırken, arkadaşları tarafından dışlanan ve ezilen bir çocukluk ve gençlik.
Bu çocuğun elinden tutan anne ,baba görevindeki kişilerin onun hayatında dönüm noktası yaratmasını bekledim ben.
Annesi uyuşturucu bağımlısı çocuğun satıcı bir kişi haline dönmesi değil başka bir son istedim beklide.
Moonlight’ı klişe filmlerden farklı yapan budur gerçekte böyle olmuyor gerçekte bu insanların bir kurtarıcı olmayabiliyor bunu göstermek istediler bize. Mutlu son filmlerinde gördüğünüz gibi herkesin elinden tutulmuyor böyle çocuklar kayboluyor göstermek istediler belki de.

Başka bir yolu olsaydı kendini bulmasına yardım eden ve bulduğunda seçtiği yol daha farklı olsaydı keşke.
Siyahların ‘Ay Işığı’nda mavi renk olduğunu söylediler bunu keşke filmde gösterselerdi.
Sonuç olarak güzel bir film ama hangi sebepten ödül aldığını algılayamadığım bir film.. Sizinde kendi yorumunuzu yapmanızı isterim.
İyi seyirler…
 
Gizli sayılar filminde görüşmek üzere…
Hoşça kalın..Sağlıkla..
……….
 



 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.