Ukrayna’daki bin yıllık Kıpçak Balbalları koruma altına alındı

Ukrayna'nın Harkiv bölgesinde bulunan bin yıllık Kıpçak Balballarının, Rus saldırılarında zarar görmesini önlemek için koruma altına alındığı öğrenildi.

Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal girişimi ve saldırı başlatan Rusya, sivil katliamların yanı sıra kültürel mirası da yok ediyor. Ukrayna’da Rus saldırılarında yüzlerce tarihi anıt zarar gördü. Rus işgal güçlerinin saldırılarında zarar gören tarihi anıtlar arasında bugünkü Ukrayna'nın bir kısmının tarihi Türk yurdu olduğunu ispat eden Kıpçak Balbalları da yer alıyor. 

Harkiv bölgesindeki İzüm kenti yakınlarında bulunan Kremenets Dağı'nda yaklaşık bin yıl boyunca ayakta kalan Kıpçak Balballarından biri, Eylül 2022’de Rus işgalciler tarafından yıkıldı. Harkiv bölgesinin neredeyse tamamı Rus işgalinden kurtarılsa da Rusya sık sık bölgeyi havadan bombalıyor. Bu nedenle, Ukrayna'nın kültürel mirası için büyük değere sahip olan Kıpçak Balballarına daha fazla zarar verilmesini önlemek için tedbir alındı.

Benzersiz anıtların güvenilir bir şekilde korunması amacıyla Ukrayna Ulusal Araştırma Merkezi Harkiv şubesi uzmanlarının gözetimi altında, temmuz ayının başında gerekli tüm koşullara uygun olarak koruma tedbirleri hayata geçirildi.

İŞGALCİ RUSYA, UKRAYNA’NIN KÜLTÜREL MİRASINI YOK EDİYOR

Ukrayna'ya karşı geniş çaplı savaş başlatan işgalci Rusya, savaş geleneklerini ve kurallarını ihlal ediyor. Yerleşim yerlerini bombalayan işgalciler sivilleri ve sivil altyapıyı da hedef alıyor. Sivil katliamının yanı sıra işgalci Rusya, Ukrayna’nın kültürel mirasını da yok ediyor. Ukraynalı yetkililer, birçok defa Rusya’nın askeri eylemlerinin, 1954 tarihli Silahlı Çatışma Halinde Kültürel Varlıkların Korunmasına İlişkin Lahey Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine dikkat çekmişti.

RUS SALDIRILARINDA 1000'DEN FAZLA KÜLTÜREL ALTYAPI TESİSİ ZARAR GÖRDÜ

Ukrayna Kültür ve Enformasyon Politikası Bakanlığı, ocak ayının başında yaptığı açıklamada, ülkede Rus saldırılarında yüzlerce kültürel altyapı tesisinin zarar gördüğünü bildirdi.

KIPÇAK BALBALLARI

Balbal, eski Türklerde Kağan ya da savaşta ölen alplerin kurgan ve mezarlarının etrafına dikilen taş heykellerdir. Karadeniz'in kuzeyinden Moğolistan'a kadar geniş bir coğrafyada örnekleri görülebilir. Boyları 1 ile 4 metre arasında değişir.

Ukrayna’daki Kıpçak Balbalları koruma altına alındı

Balballar, Türklerdeki "Atalar Kültü" inanışının en bariz örneğidir. Ölen atanın ruhu bu taş içindedir ve kendi boylarının koruyucusu olarak sonsuza dek yaşar. Balballar, ikonografik olarak tamamen Türk özellikleri taşır. Bir kısmı Türk Kağanlarına özgü bir oturma şekli olan bağdaş kurup oturmuştur. Günümüze ulaşan taş Balballar arasında elinde içki kabı, müzik enstrümanı, kesilmiş insan kafaları ve kuş tutan figürler bulunmaktadır. Tüm bu nesnelerin kendine özgü sembolik anlamları, Göktürkler çağındaki ölü gömme ve anma törenleri ile bağlantılıdır.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.