Platon'un ölüm hikayesi, Vezüv yanardağının kalıntılarından ortaya çıktı

Araştırmacılar Platon'un ölümünün bilinmeyen hikayesini, yeni deşifre edilen eski bir parşömende keşfetti.

Pisa Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Antik Yunanistan'ın en büyük filozoflarından biri olan Platon'un son saatlerini anlattığı iddia edilen bir yazı keşfetti. 

Anlatı, MS 79'da Vezüv Dağı'nın patlamasında neredeyse tamamen tahrip olan bir papirüs parşömeninde bulundu.

Metinde, MÖ 348'de ölen Sokrates'in öğrencisi, filozofun hikayesini anlatıyor. Yunan filozofu, Trakyalı bir köle kızın kendisine flüt çalmasını dinlerken yatakta öldüğünü öne sürüyor. Yazıda, Atina Akademisi'ndeki bahçeye, ilham perileri için kutsal bir tapınağın yakınında gömüldüğü belirtiliyor. 

Platon anlatısının bu son keşfi, Napoli Üniversitesi'nden Profesör Graziano Ranocchia tarafından yönetildi. Ranocchia'nın ekibi papirüsleri biyonik bir gözle okudu.

Ranocchia, Napoli Ulusal Kütüphanesi'ndeki bir sunumda “en gelişmiş görüntüleme tanı tekniklerini" anlatarak, “Sonunda daha önce erişilemez görünen metinlerin yeni bölümlerini okuyup deşifre edebiliyoruz” dedi.

Bu yeni metin, Epikürlü felsefe Philodemus tarafından önerilen Platon'un ölümüyle ilgili daha önce inanılan ayrıntılardan bazılarıyla uyumlu, ancak son anlarında davranışları hakkında potansiyel bilgiler ekliyor. Ancak buradaki bilgi, Diogenes Laertius'un Platon'un bir düğün ziyafetinde öldüğü anlatısıyla çelişiyor.

Yazıda ayrıca Platon'un Akademi'de ilk kez nereye gömülmüş olabileceğini de belirtiyor. 

Atina Akademisi, Raphael'in tablosu

Atina Akademisi, Raphael'in tablosuCanva

Ölümüyle ilgili ayrıntılara ek olarak, parşömenler potansiyel olarak Platon'un hayatından bilgi de ortaya çıkardı. Platon'un ya MÖ 404 civarında Spartalılar adayı fethettiğinde ya da Sokrates'in idamından beş yıl sonra Aegina adasında köle olarak satılmış olabileceğini öne sürüyor. (Euronews)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.