Bursa'daki kırsal mahallede erkekler evde oturdu, kahvehane kadınlara kaldı

Bursa'nın İnegöl ilçesi kırsal Dipsizgöl Mahallesi'nde yılın bir günü kadınlar köy kahvesi ve meydanında vakit geçirirken, erkeklere "evden çıkmama yasağı" uygulanıyor. İnegöl Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Dipsizgöl'de eskiden yapılan ancak zamanla unutulan uygulama, 4 yıldır yeniden hayata geçirildi.

Mahalledeki kadınlar çocuklarıyla kahvehaneye gidip çay kahve içiyor, meydanda vakit geçiriyor. Erkekler ise "yasak" olduğu için evlerinde oturuyor.

Yılda bir günlüğüne rollerin değiştiği mahalleyi ziyaret eden İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, gelenek hakkında bilgi aldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Taban, Dipsizgöl'ün nüfusunun 800 kişi civarında olduğunu bildirdi.

Geleneklerin devam etmesi gerektiğini belirten Taban, "Hanımefendilerin hayatımızdaki rolü ortada. Kadınlar evde, işte, sosyal hayatta, her alanda varlar. Kırsalda da kadınların rolü çok kıymetli. Bugün de burada bir rol mekan değişimi yapılıyor. Beyler ortalıkta yok. Hanımefendiler kahvedeler, meydandalar. Burada roller değişti, mekanlar değişti ve herkes bir empati kurarak hayatı yeniden anlamlandırıyor." diye konuştu.

Odatv'nin haberine göre mahalle muhtarı Levent Aslan da 4 yıl önce yeniden hayata geçirdikleri geleneği gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini ifade etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.