Ata yurdumuz Buhara’dan selam ve sevgilerimle…

Bilimsel olarak yapılan bu çalışmalarda göstermiştir ki duanın performansımız, psikolojimiz, genel sağlığımız, ruhsal ve fiziksel hastalıklar üzerinde iyileştirici etkisi olduğu özellikle bağışıklık sistemimiz üzerinde olumlu etkileri olan birçok hormonunun salgılanmasını desteklediği bir gerçektir.

Dua etmemek demek sonsuz kudret, kuvvet, rahmet ve merhamet sahibi olan tek yaratıcımız Rabbimizle irtibatımızı keserek bu olumlu etkilerden vaz geçmek demektir.

Halbuki Allah insanları hiçbir konuda başıboş bırakmadığı gibi dua konusunda da başıboş bırakmamıştır.

Kullarım senden beni sordukları vakit de ki; muhakkak ki ben onlara çok yakınım. Bana dua edildiği vakit dua edenin isteklerine cevap veririm…” Bakara suresi (2) Ayet 186.

Eğer duanız olmasa, Rabbim katında ne öneminiz var ki?" Furkan (23) ayet 77.

Bana dua edin size cevap vereyim…” Mümin (40)/ ayet 60 gibi daha birçok ayette; “tüm kapıların birer birer yüzümüze kapanıp çaresiz kaldığımız her türlü problem karşısında, her şeye gücü yeten Allah’a sığınarak, O’na dua etmemizi emredilmiştir.

Çünkü “dua” insanın Allah karşısındaki acizliğini fark ederek, gönlünden geçenleri yaratıcısına arz etmesidir. Dua insanın aklını, iradesini, her türlü imkanını kullanarak var gücü ile elinden gelen her şeyi yapmasına rağmen, ümit kapılarının birer birer yüzüne kapandığında, mücadele gücünü kaybedip yürekten “bittim ya Rab artık gücüm yetmiyor” diyerek kendisini tek yaratıcısı olan Allah’a teslim etmesidir.

Dua; “eğer hala yapabilecek bir şeylerimiz varsa sonuna kadar yapmamız, gücümüz varsa bitinceye kadar kullanmamız ve soluğumuzun tükendiği noktada hiç ummadığımız yerden, ummadığımız şekilde önümüzde bir kapı açılacağına dair Allah’a olan imanımızdır.”

Yukarıda da söylediğimiz gibi, duanın performansımız, psikolojimiz, genel sağlığımız, ruhsal ve fiziksel hastalıklar üzerinde iyileştirici etkisi olduğu özellikle bağışıklık sistemimiz üzerinde olumlu etkileri olan birçok hormonunun salgılanmasını desteklediği bir gerçektir.

Ancak bu çalışmalar hiç olmasa bile duanın yani insanın kendisini tek yaratıcısı olan sonsuz kudret, kuvvet, rahmet ve merhamet sahibi Allah’a yakın hissederek Rab’bine teslim olması ile kendisini daha güçlü hissederek rahatladığını, psikolojisinin düzeldiğini dua eden herkes bilir.

Ayrıca bu şekilde davranmanın birçok stres kaynağının ortadan kaldırılmasına, psikolojik durumunun düzelmesine, kafasındaki korku, endişe ve umutsuzluk gibi olumsuz düşüncelerden kurtulmasına destek olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir.

Alexis Carrel’in "Dua" kitabında dediği gibi, “hiçbir insan karşılığını almadığı bir dua etmemiştir.” Allah yapılan her duaya mutlaka icabet etmiş, ancak neticeyi dua edenin hayrına olacak şekliyle gerçekleştirmiştir.

Yeter ki dua ederken, “acımasız, taş gibi sertleşmemiş, deniz dibindeki gözlerden uzak çöplükler gibi kirlenmemiş, Allah’a  sunabileceğimiz temizlikte, samimi, içten davranabilen, özleyen, sızlayan, ağlayabilen, sessizce feryat edebilen bir yüreğimiz” olsun..

(Devamı gelecek inşallah..  “Kanserle Savaşırken Öğrendiklerim” Adlı kitabımızı PDF olarak ücretsiz indirip okuyabilirsiniz.)

Yeni haftanın sağlık konusunda yeni umutlara vesile olması umuduyla…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.