Yeni Zelanda'da bir kişi bir günde 10 doz Kovid-19 aşısı yaptırdı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Aşı yaptırmak istemeyen kişiler, kendileri yerine aşı yaptırması için para ödeyerek adamın mali durumundan "faydalandı"

Bir doktor, iddilara göre 9 kişiden aşı yaptırması için para alıp bir günde 10 kez Kovid-19 aşısı olan bir adamı "inanılmaz derece bencil" diye etiketledi.

Yeni Zelanda haber sitesi Stuff'ın bildirdiğine göre, adamın tek bir gün içinde Yeni Zelanda'daki birkaç aşı merkezini ziyaret ettiği düşünülüyor.

Adamın davranışı, Yeni Zelanda'daki Kovid aşı programında bir grup yöneticisi olan Astrid Koornneef tarafından "tehlikeli" diye nitelendi. Koornneef, yanlış tıbbi kayıtlarından dolayı olaya dahil olan herkesin failin davranışından uzun vadede etkilenebileceğini söyledi. 

Yönetici, ayrıca önerilenden fazla aşı dozu almış herkesin mümkün olan en kısa sürede bir doktora danışması gerektiği tavsiyesinde bulundu.

The New Zealand Herald'a konuşan Koorneef, "Başka birinin kimliğine bürünüp tıbbi tedavi görmek tehlikelidir. Bu, başkasının kimliğiyle aşılanan kişiyi ve aşılanmadığı halde tıbbi kaydı aşılandığını gösterecek kişiyi riske atıyor" dedi.

Yanlış bir aşı statüsüne sahip olmak sadece sizi riske atmakla kalmaz, arkadaşlarınızı, whānau'yu [geniş aile], toplumu ve şimdi sizi tedavi eden sağlık ekiplerini de gelecekte riske atar."

Koorneef şöyle ekledi:

Doktorlar yüksek güven ortamında çalışır ve tedavilerine yardımcı olmak için insanların iyi niyetle hareket edip doğru bilgileri paylaşacaklarına güvenir.

Koornneef, ülkenin Sağlık Bakanlığı'nın konuyla ilgili bilgilendirildiğini de doğruladı. Sağlık Bakanlığı, adamın ziyaret ettiği çeşitli aşı yerlerini doğrulamasa da olay şu anda soruşturuluyor.

Auckland Üniversitesi'nde doçent olan aşı bilimci Helen Petousis-Harris, adamın davranışını "inanılmaz derecede bencil" diye niteledi. Petousis-Harris, aşı olmamak için adamın mali durumundan “faydalanan” kişileri de kınadı.

Petousis-Harris, bir günde birden fazla aşı olan adamın ciddi bir zarar görme ihtimalinin düşük olmasına rağmen adamın bağışıklık tepkisinden sonraki gün ateş, ağrı ve baş ağrısı riskini artırdığını da sözlerine ekledi.

Petousis-Harris, "İnsanlara seyreltilmek yerine flakondaki 5 dozun tamamının yanlışlıkla verildiğini, bunun yurtışında yaşandığını ve diğer aşılarda hataların meydana geldiğini ama uzun vadeli bir sorun olmadığını biliyoruz" dedi.

Yeni Zelanda bu ay bazı yüksek riskli mekanlara giriş için gerekli olan aşı pasaportlarını çıkarttı.



 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.