WHO: Maymun çiçeğine karşı toplu aşılamaya gerek yok

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Avrupa’daki Yüksek Patojen Tehditleri ekibine liderlik eden Richard Pebody, iyi kişisel hijyen ve güvenli cinsel davranış gibi önlemlerin maymun çiçeği virüsünün yayılmasını kontrol etmeye yardımcı olacağını söyleyerek, Afrika dışındaki maymun çiçeği salgınının toplu aşılama gerektirmediğini bildirdi.

Pebody Reuters’a yaptığı açıklamada, acil aşı ve antiviral tedarikinin nispeten sınırlı olduğuna vurgu yaptı.

Pebody’nin bu açıklaması, ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) maymun çiçeği ve çiçek hastalığına karşı lisanslı iki dozluk Jynneos aşısının piyasaya sürüldüğünü duyurmasının ardından geldi.

Alman hükümeti, dün aşılarla ilgili mevcut seçenekleri incelediğini bildirdi.

İngiltere, sağlık çalışanlarına ve virüse maruz kalma olasılığı bulunanlara aşı önermeye başladı.

Avrupa ve Kuzey Amerika’daki sağlık yetkilileri, 100’den fazla doğrulanmış veya şüpheli vakayı inceliyor.

Salgını kontrol altına almak için birincil önlemlerin temas takibi ve izolasyon olduğunu söyleyen Pebody, bunun çok kolay yayılan bir virüs olmadığını ve şimdiye kadar ciddi bir hastalığa neden olmadığını kaydetti.

Maymun çiçeğine karşı kullanılan aşıların bazı önemli yan etkileri olabileceğini de sözlerine ekledi.

Bilim insanların vakaların kaynağını ve virüsle ilgili herhangi bir şeyin değişip değişmediğini anlamaya çalışırken, salgını neyin tetiklediği henüz belli değil.

WHO bünyesindeki Çiçek Hastalığı Müsteşarlığı Başkanı Rosamund Lewis, maymun çiçeği virüsünün mutasyona uğradığına dair hiçbir kanıt olmadığını söyleyerek, Afrika’nın bazı bölgelerinde endemik olan virüsün değişime uğramaya yatkın olmadığını vurguladı.

Lewis, maymun çiçeği virüsünde mutasyonların genelde az olduğunu ancak vakaların genetik dizilimin mevcut salgının daha iyi tanımlanmasına ve anlaşılmasına yardımcı olacağını belirtti.

Cenevre / Şarku’l Avsat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.