Sağlık Bakanı Koca: "Salgının sonunun yakın olduğu görülüyor"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor.

Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar:

- Ağır hasta sayımız 1300'ün üzerinde. Salgın dünyada ihmal edildi. 

- Koronavirüs sonu yaklaşan bir salgındır. Bunun heyecan verici açıklamasını birazdan yapacağım. 

-  Bugün, biz ve dünya virüsün saldırısı karşısında baştakinden daha zor bir dönemdeyiz 

- Pozitif tanı konmuş her hasta gereken sağlık hizmetini muntazam şekilde aldı.

- Sağlık çalışanlarının yükü 4-5 kat arttı. 

-  Özellikle 2 aydır bulaşma hızlanmış durumda 

- Virüsün iz sürücüleri olan filyasyon ekiplerimizin sayısı 11 bin 238'e çıkmıştır. Filyasyon ekipleri yaptıkları tarama ile maruz kaldığımız riski azaltmaya çalışmaktadır. 

- Türkiye Kovid-19 şüphelisi hastanın randevu almak için hastaneyi aradığında doktordan "nefesin kesilmeden konuştuğuna göre tedaviye ihtiyacın yok" yanıtını aldığı bir ülke olmadı.  Sizi düşünen ailenizin olduğu gibi sizi düşünen güçlü bir devletiniz var. Karamsarlık için neden yok. 

- Her gün ortalama 100 bin test yapılıyor. Artan yeni hasta ve ağır hasta sayısı bugüne kadar kimsenin tedavi almasına mani olmamıştır.

-  140 bin kişi izolasyondan kaçmak istedi

- Grip vakaları salgın açısından çok sakıncalı. Bildiğiniz gibi koronavirüs be grip aynı şekilde bulaşmaktadır. Tedbirlere uymazsak hastalık tıpkı grip gibi yayılabilir. 

- Bilimsel gelişmeler salgının sonunun yakın olduğuna işaret etmektedir. Aşı konusunda dünya kamuoyuna yansıyan bilgiler umut veren bilgilerdir. Bilim dünyası yılın sonuna kadar sonuç alınacağı konusunda hemfikirdir diyebiliriz. Salgında son kritik ayları yaşıyor olabiliriz. 

-  Faz 3 çalışması aşamasında olan 9 aşı var. İngiltere, Almanya ve Çin uygulamayı başlattı. Biz de Sağlık Bakanlığının izniyle Çin Sinovac aşısının Türkiye'deki ilk uygulamasına Hacettepe Üniversitesinde 3 gönüllü sağlık çalışanında başlandı. Ağırlıklı sağlık çalışanları gönüllü olarak katıldı. Baştan 1200 kişiye, devamında 10 bin kişiye yapılmış olacak.

- Yıl sonuna kadar dünyada birçok ülkede aşı uygulamasının başlayacağına, bizim de yıl sonuna kadar bunu başlatabileceğimize inanıyorum. 

- Ankara'nın son hafta stabil döneme girdiğini, kontrol altına alındığını söylemek istiyorum. Ankara'da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 64.8, yatak doluluk oranı yüzde 52,9.  (Yoğun bakım yatak doluluk oranı) İzmir yüzde 72.5, Ankara yüzde 63.23, İstanbul ise yüzde 59.61 olarak görülüyor

- Bütün Türkiye için yatak doluluk oranı yüzde 51,6, yoğun bakım yatak oranımız yüzde 66,3, ventilatör doluluk oranımız yüzde 33,6 

-  Çin aşısı denemesi 3 gönüllü ile başladı.

- Rusya'da geliştirilen aşıyla ilgili müracaat oldu. Faz 3 için haftaya izin verilebilir. 

Soru-Cevap

-  (Sokağa çıkma yasağı) Sokağa çıkma gibi bir yasak söz konusu değil. Bilim Kurulu'nun şu an öyle bir önerisi bulunmuyor.

-  (Okulların açılması)  Salgının çok yoğun olduğu illerde gerektiğinde il hıfzısıhha kurulları başlatmama noktasında bir karar alabilir. Şu an öyle bir durum yok 

Sputnik Haber Ajansı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.