Prof. Dr. Sönmez: "60-65 yaş grubunda sistem tıkandı, aşılama yaşı acilen 50'ye çekilsin"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Aşı sırası geldiği halde randevusuna gitmeyenlerle vakit kaybedilmeyip hızla diğer gruplara geçilmesini öneren Prof. Dr. Güner Sönmez'e göre 50-60 yaş aralığındakiler, kronik hastalığı tüm kişiler ile nispeten riskli mesleklere öncelik tanınmalı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, Türkiye'de son 1,5 ayda etkisini 4 kattan fazla artırdı.

1 Mart tarihinde 9 bin 891 olan vaka sayısı 60 binlere yükseldi.

645 olan hasta sayısı 3 bin civarına ulaşırken, 69 olan günlük vefat sayısı 300'ü geçti.

Salgını kontrol altına almada bilinen en etkili yöntem olan aşılamada ise hız düştü.

Günlük hedef 1,5 milyon doz iken, geçen hafta günlük doz sayısı 30 binlerde kaldı.

Üç ayda uygulanan toplam doz sayısı ise 20 milyon 88 bin 79 oldu.

Aşılama hızı neden düştü?

Aşılama hızındaki düşüşün üç nedenden kaynaklandığı öne sürülüyor: Aşı karşıtları, aşının orucu bozduğunu düşünüp ramazan ayında yaptırmak istemeyenler ile teminde yaşanan sorunlar.

"Resmi verilere göre elimizde yeterli aşı var ama..."

Türkiye'nin aşılama hızındaki düşüşü ve salgını kontrol altına almak için yapılabilecekleri Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez'le konuştuk.

Sönmez, mevcut durumda aşı tedarikinde sorun yaşanmadığını düşünse de ileride sorun yaşama ihtimaliyle aşı uygulamasında yavaşlamaya gidilmiş olabileceğini dile getirdi:

Resmi açıklamalara göre elimizde 8 milyon doz daha aşı olması lazım. Sinovac aşısı ve BioNTech, toplamda 28,5 milyon ediyor. Şu an için aşı hızının yavaşlamasında tedarikle ilgili sıkıntı olduğunu hiç düşünmüyorum çünkü resmi verilere göre elimizde yeterli aşı var ama gelecekte sorun yaşanabileceği düşünülerek yavaşlatılmış da olabilir.

"60-65 yaş grubunda sistem tıkanmış durumda"

Prof. Dr. Sönmez, yaş grubuna göre aşılama yapmanın başlangıç için "çok mantıklı" bir uygulama olduğunu düşünse de, mevcut durumda sistemin tıkandığını öne sürdü.

65 yaş üstünün yüzde 75'ine aşı uygulandığını, geri kalanın ise kendi tercihleri nedeniyle aşılanmadığını belirten Sönmez'e göre şu an sistem çok yavaş ilerlediği için harekete geçmek şart.

"Kronik rahatsızlığı bulunup risk grubuna alınmayanlar, farklı meslek grupları ve 50 yaş üstüne de aşı sırası gelmeli"

60-65 yaş grubunda aşıya talebin nispeten düşük olduğunu ifade eden Güner Sönmez, vakit kaybetmeden diğer gruplara geçilmesi tavsiyesinde bulundu:

Beklemek gibi bir lüksümüz yok! Aşılama yaşı acilen 50'ye çekilmeli. Randevu almak isteyip sistemsel sorunla karşılaştığını iddia edenler var ya da aşı karşıtı olanlar veya oruç nedeniyle çekinenler. Aşı randevu saatleri uzatıldı ama gitmeyenler için hiç zaman kaybedilmesin ve yeni kişilere aşı yapılsın. Milyonlarca insan aşı olmak için can atıyor ama sıra gelmiyor. Farklı kronik rahatsızlığı bulunup risk grubuna dahil edilmediği için henüz aşı olamayan kişilere de aşı tanımlanmalı. Astım, yüksek tansiyon ve diyabet gibi hastalıkları olan kişiler, öne çekilebilir. Veteriner hekimlerin sağlık personeli olarak sayılmayıp aşılanmaması ya da stajyer hemşirelere aşı tanımlanmamış olması da yanlış. Hostesler, bankacılar, tıbbi mümessiller gibi kalabalık ortamlarda çalışması gereken ve riskli olan farklı meslek grupları da bundan yararlanmalı.

Prof. Dr. Güner Sönmez Twitter DrGunerSonmez.jpg

Prof. Dr. Güner Sönmez / Fotoğraf: Twitter /@DrGunerSonmez

"Günde 1,5 milyon doz hedefindeydik ama 50 binlerde gidiyoruz"

Aşılama hızında ulaşılması planlanan hedefin gerisinde kalınmasına ilişkin ise Sönmez, günde 1,5 milyon doz planlanırken, son haftada günde 50 binlerde kalındığına dikkat çekti.  

"Bu hızla gidersek sürü bağışıklığını sağlamamız 450 gün sürer ve mutasyon ihtimali artar"

Bu hızla gidildiğinde toplumun yüzde 75'ini aşılayarak sürü bağışıklığı oluşturmanın 450 günü bulacağını, bunun da yaklaşık 1,5 yıla tekabül ettiğini belirten Sönmez, "Bu da yeni bir sorunu beraberinde getiriyor. Virüsün serbest dolaşımda olduğu bölgelerde mutasyon ihtimali artar" şeklinde konuştu.

Ne olmuştu?

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan tabloya göre, üç ayda toplam 20 milyon 88 bin 79 doz aşı uygulandı.

Bunun 12 milyon 269 bin 441'ini birinci dozu yapılan kişiler, 7 milyon 818 bin 638'ini ise ikinci dozu uygulananlar oluşturdu.

Son 24 saatte 27 bin kişi aşılandı

Aşılama hızındaki düşüş ise dikkat çekti.

Uygulamanın sağlık çalışanlarından başladığı 14 Ocak haftasında günde 200 bini aşkın kişi aşılanırken, dünkü verilere göre son 24 saatte sadece 27 bin civarında uygulama yapıldı. Bir gün önce ise bu sayı 50 bin civarındaydı.

Oysa Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, daha önce yaptığı açıklamada günde 1,5 milyon kişinin aşılanmasının planlandığı belirtmişti.

Bakan Koca: Son iki günde aşı kapasitesinin çok az bir bölümüne randevu alındı, iftardan sonra aşı olma imkanı var

Fahrettin Koca üç gün önce sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Son iki günde, açılan aşı kapasitesinin çok az bir bölümüne randevu alındı. Hastanelerimizde gece saat 24.00'a kadar aşı randevusu verilmektedir. Gündüz vakit bulamayanlar için iftardan sonra aşı olma imkanı var. En önemli silahımız aşı. Sıranız gelmişse vakit geçirmeden aşı olun" ifadeleriyle ramazan sebebiyle aşı yaptırmayı tercih etmeyenlere seslenmişti.

"Sözleşmelere uyulmuyor"

Fahrettin Koca'nın geçtiğimiz hafta yaptığı "Aşı konusu, sadece bizde değil tüm dünyada sorun. Müthiş bir aşı savaşı var. Sözleşmelere uyulmuyor. Ama biz ısrarla takipteyiz" şeklindeki sözleri ise aşılama hızındaki düşüşün nedenlerinden birinin tedarikte yaşanan sıkıntı olduğu iddialarını güçlendirdi.

Hatta Koca'nın bugün öğle saatinde attığı ve şu ana kadar 20 milyondan fazla doz aşının yapıldığını belirttiği tweetinde kullandığı "Aşı programımız tüm güçlüklere rağmen kararlılıkla sürecek" ifadesindeki "güçlük"ten kastın da temin sıkıntısı olabileceği yorumları yapıldı.

Kovid-19 ilaç aşı AA.jpg

Gözler, CoronaVac aşısının yeni partisinin yanı sıra, haziran ayında geleceği açıklanan 30 milyon dozluk BioNTech siparişinde / Fotoğraf: AA

En geç haziran sonunda 40 yaş üstünün aşılanmasını, bir sonraki ay da 20 yaş üstünü aşılamayı hedefleyen Türkiye'nin şu an için bu noktadan uzak bir görüntü çizdiği eleştirileri bulunuyor.

The Independentturkish / Lale Elmacıoğlu. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.