Oxford araştırması: "Aşıların etkinliği Delta varyantında 3 ay içinde azalıyor"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Bir İngiliz halk sağlığı araştırması, en yaygın olarak kullanılan iki COVID-19 aşısının Delta varyantına karşı korumasının üç ay içinde zayıfladığını buldu.

İngiltere genelinde alınan üç milyondan PCR testine dayanan Oxford Üniversitesi araştırması, Pfizer veya AstraZeneca aşısının ikinci dozundan 90 gün sonra, enfeksiyonları önlemedeki etkinliklerinin sırasıyla %75 ve %61'e düştüğünü buldu. 35 yaş üstündeki kişilerde bu oranların daha da düştüğü gözlemlendi.

Araştırma ayrıca, Pfizer veya AstraZeneca aşısından iki doz olduktan sonra delta varyantı olanların, COVID-19’un önceki türevlerine göre başka insanlar için daha büyük risk taşıyabileceği keşfetti.

Araştırmacılar, iki aşının etkinliğinin ikinci dozdan 4-5 ay sonra birbirine yaklaşacağını öne sürdüler.

Oxford tıbbi istatistik profesörü ve baş araştırmacı Sarah Walker, "Bu aşıların her ikisi de iki doz yapıldığında, Delta'ya karşı hala iyi koruyor’’ dedi.

Delta varyantından artan bulaşma riskinin altını çizen çalışma, iki doz aşılanmış olmasına rağmen enfekte olanların, enfeksiyonlu ve aşılanmamışlara benzer bir viral yüke sahip olma eğiliminde olduğunu gösterdi.

(Bazı hastalıklar için, uzmanlar, ne kadar çok virüse maruz kalınırsa, hastalık belirtilerinin de o kadar şiddetli ortaya çıktığını belirtiyor, bu duruma da viral yükü deniyor.)

Şalom

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.