Kalp Hastalıkları Tedavisinde Teknoloji Önem Taşıyor

Özel Sağlık Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serdar Biçeroğlu, günümüzde artan stres, dengesiz beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, obezite gibi nedenlerle artış gösteren kalp hastalıklarına bağlı ölüm oranının tüm ölümler içinde hala ilk sıralarda yer aldığını söyledi.

https://www.bursaarena.com.tr/images/upload/UZM._DR._SERDAR_BIYCYEROGYLU_100725973.jpegUzman Dr. Serdar Biçeroğlu, bunca teknolojik ilerlemeye rağmen kalp hastalıklarının hala ilk sıralarda yer alması da ölüm oranlarının azaltılabilmesi için başka birşeylere daha ihtiyaç duyulduğunu düşündürdüğüne dikkat çekti.

Gelişen teknolojiyle birlikte, kalp hastalıklarında daha etkin tedaviler uygulandığı bilgisini veren Uzm. Dr. Biçeroğlu, “Tarihsel gelişmeler eşliğinde değerlendirecek olursak tıp dünyası her daim kalp hastalıkları ile ilgili heyecan verecek bir yeniliği sunmayı başarmıştır. Başarılı her yeniliğe rağmen beklenti karşılanamamıştır. Kalp damarı hastalıklarının anlaşılması yeni tedaviler gelişmesine fırsat verse de hala kalp krizini önceden gösterecek bir tetkik geliştirilememiştir.

Kalbi besleyen damarların görüntülenmesi (koroner anjiyografi) hastalıkların anlaşılması için fırsatlar vermiştir. Zaman içinde teknolojinin ilerlemesi ile ince, kıvrımlı, tam tıkalı damarlara balon yapmak ve stent yerleştirmek imkanlı hale gelmiştir. Stentlerin kullanılması farklı bir durum oluşturmuş, stent yerleştirmede hastalığın fazı ve tipi daha fazla önem kazanmıştır. Stentler ile birlikte kullanılan ilaçların gelişmesi başarıyı artırmış ölüm oranları azalmıştır. Ancak bu defa daha fazla kronik hasta yaşamaya başlamış risk grubu genişlemiştir” dedi.

TEKNOLOJİ AVANTAJ SAĞLIYOR

Biçeroğlu, gelişen teknolojiyle birlikte koroner görüntülemede kullanılan bilgisayarlı tomografilerin tanı ve tedavi sürecinde avantaj sağladığına dikkat çekti ve devamında;

“2000’li yılların başında kalp MR’ı üzerinde yoğunlaşan görüntüleme teknolojisi zaman içinde hareketli bir organ olan kalp görüntülenmesinde pratik olmadığı için alternatif aratmıştır.

İşte tam olarak bu zaman diliminde koroner görüntülemede bilgisayarlı tomografiler kullanılmaya başlanmıştır. Bu alanda teknolojik ilerleme hızlıca bilim ile buluşup hastalığın anlaşılması konusunda yardımlar sunmaya başlamıştır. Görüntülemeden elde edilen veriler ile uygulanan hastaların takibi birleştirilip bilimsel neticeler elde edilmiştir. Bu bilgiler ışığında risk grupları daha doğru tespit edilmeye başlanmıştır. Tüm damarların görüntülenmesinden elde edilen bilgi ile diğer tüm damarlardan daha ince olan kalp damarlarının hastalıkları hakkında bilgi sahibi olunabilmiştir” ifadelerini kullandı.

bursaarena.com.tr

Anahtar Kelimeler:
SağlıkKalpHastalık
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.