İllere göre vaka sayısı kaç, en yüksek vaka sayısı hangi ilde?

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Sağlık Bakanlığı 17-23 Temmuz dönemine ait 100 bin nüfusa düşen haftalık vaka sayılarını açıkladı. İllere göre haftalık Covid-19 vaka sayısı, her 100 bin kişide İstanbul'da 88,19, Ankara'da 69,13, İzmir'de 33,43 oldu.

Vaka sayısı en çok artan iller, Siirt, Diyarbakır, Bitlis, Giresun ve Iğdır oldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Salgını kontrol altında tutma gücümüzü zora sokmayalım. Aşı olup tedbirlere uymak zorundayız" ifadelerini kullandı.

Koca, illere göre koronavirüs vaka sayıları haritasını paylaştı:

  • Siirt: 748,39
  • Diyarbakır: 223,94
  • Bitlis: 202,85
  • Giresun: 142,72
  • Iğdır: 118,40

Bakan Koca, vaka sayılarının en çok görüldüğü bu beş ildeki artışa ilişkin bir de grafik paylaştı.

Koca, Twitter'dan yaptığı bu paylaşımda "Vaka sayılarındaki artış ve aşılanma oranları arasında ilişki var. Aşı olup tedbirlere uyun" uyarısına da yer verdi.

Haftalık vaka sayısında artış oldu

Bakanlığın 10-16 Temmuz 2021 tarihlerini kapsayan haftalık Covid tablosunda ise bir önceki haftaya göre toplam vaka sayısı ve toplam hasta sayısında artış yaşanırken, toplam can kaybı sayısında düşüş gözlenmişti.

Tabloya göre 10-16 Temmuz arasında 1 milyon 608 bin 670 test yapıldı. Vaka sayısı 43 bin 609, hasta sayısı ise 3 bin 748 olarak belirlendi. Bu tarihlerde 295 kişi koronavirüsten dolayı hayatını kaybetti.

3-9 Temmuz tarihlerini kapsayan hafta ise toplamda 1 milyon 562 bin 70 test yapılırken vaka sayısı 34 bin 933, hasta sayısı ise 3 bin 308 olarak belirlendi; koronavirüsten dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 326 oldu.

İki hafta kıyaslandığında, 10-16 Temmuz arasında yapılan testlerin yüzde 2,7'si pozitif çıkarken, önceki hafta bu oran yüzde 2,2 düzeyindeydi.

Covid tablosu

KAYNAK, SAĞLIK BAKANLIĞI

Bakanlığın, 3-9 Temmuz tarihleri arasında illere göre 100 bin kişi başına düşen vaka sayısı haritasına göre, en yüksek vaka sayısı 231 ile Siirt, 193 ile Ağrı ve 119 ile Bitlis'te görüldü.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da aşılamanın düşük olması nedeniyle Sağlık Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı tarafından bu bölgelerde yaşayanlara özel aşılanma çağrıları yapılmıştı.

Vakaların en az olduğu iller ise 5,6 ile Kilis, 6,21 ile Hatay ve 6,56 ile Osmaniye oldu.

Büyük şehirlerden İstanbul'da bu oran 56, Ankara'da 59, İzmir'de ise 22 oldu.

Kısıtlamalar 1 Temmuz'da kalktı

Türkiye'de 17 Mayıs itibarıyla tam kapanma döneminde getirilen kısıtlamaların bir bölümü hafifletilerek, "kademeli normalleşme" adı verilen döneme geçildi. Kademeli normalleşme sürecinin ikinci aşaması 1 Haziran'da başladı ve 1 Temmuz itibarıyla kısıtlamaların neredeyse tamamı kaldırıldı.

pazarda alışveriş yapan kadınlar

KAYNAK, REUTERS

12 Nisan'da açıklanan kararlarla Ramazan ayı boyunca "kısmi kapanmaya" geçilmişti. Mart ayı başından bu yana açıklanan risk haritasında ise bir değişiklik yapılmadı. Kademeli normalleşme uygulaması kapsamında, iller "düşük riskli", "orta riskli", "yüksek riskli" ve "çok yüksek riskli" iller kategorilerine ayrılıyor ve bu kategorilere göre farklı kısıtlayıcı tedbirlerin uygulanmasına başlanmıştı.

Ancak daha sonra 29 Nisan'da tam kapanmaya geçilmiş ve böylece kısmi kapanma ve risk haritası uygulamaları da fiilen sona ermişti.

BBC Türkçe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.