Genetiği değiştirilmiş ürünlerin sağlık üzerindeki etkileri

Ünlü Rus doktor Dr. Alexander Myasnikov, genetiği değiştirilmiş ürünler hakkındaki gerçeği ve bu kadar tartışmaya değip değmediğini merak ediyor. Zira tüm gıda ambalajlarının üzerinde ‘glütensiz’, ‘GDO’suz’, ‘laktozsuz’ gibi ibarelerin olduğu görüyoruz. Bu bir gerçek mi yoksa ürün pazarlama hilesi mi? Sağlık ürünleri ile reklam amaçlı adımları nasıl ayırt edebileceğinizi, sağlığınıza bilinçli ve etkili bir şekilde nasıl dikkat edebileceğinizi gösteriyoruz...

Myasnikov konuya dair “Glütensiz gıdalara olan talep son dönemde o kadar arttı ki bunları yemek sağlıklı beslenmede yeni bir trend haline geldi” dedi.

Russia Today haber ağının yerel Vesti Ru’dan aktardığına göre tıbbi araştırma dergilerinde şu ibarelere yer veriliyor:

“Glüten, çölyak hastalığı (tahıllarda bulunan proteine ​​karşı intolerans) olan kişilerin yanı sıra alerjisi ve bazı inflamatuar bağırsak hastalıkları olan kişiler için de tehlikeli olabilir. Alerjisi olmayan sağlıklı bir insan için ise gluten herhangi bir tehlike teşkil etmiyor.”

Genetiği değiştirilmiş ürünler

Genetiği değiştirilmiş gıda ürünleri birçok efsane ve önyargıya neden oluyor. Birçok ürün, soya ve çeşitli sebze ve meyveler gibi genetiği değiştirilmiş bileşenler içeriyor. Genetiğin değiştirilmesi, zararlı genlerin kontrol altına alınmasına, zararlılara dayanıklı yeni çeşitlerin elde edilmesine ve daha yüksek üretkenliğin sağlanmasına yardımcı oluyor. Şarku’l Avsat’ın uzmanlardan edindiği bilgilere göre genetiği değiştirilmiş gıdaların faydaları zararlarını geride bırakıyor.

Kolesterol

Bitkisel yağlar yüksek oranda kalorileri içeriyor ancak kalp ve kan damarları üzerinde faydalı etkisi olan iyi kolesterol açısından da zenginler. Ayrıca bu kolesterolün hormonların sentezi ve vücutta gerekli hayati süreçlerin sürdürülmesi için gerekli olduğunu da bilmek gerekiyor.

Laktoz

Birçok kişi, irritabl bağırsak sendromu ve gıda alerjileri de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde ortaya çıkabilen laktoz intoleransından sıkıntı çekiyor. Bu durumda gıda ürünlerinde laktoza dikkat edilmesi ve alternatiflerin tercih edilmesi öneriliyor.

Kafein

Günde yaklaşık 400 mg kafein insanlar için güvenli bir doz olarak kabul ediliyor. Ancak her insanın kafeine karşı kişisel bir tepkisi olduğunun bilinmesi lazım. Özellikle kişi uykusuzluk veya diğer olumsuz etkilerden mustaripse aşırı miktarda tüketmemeli.

Kaynaklar: Russia Today - Vesti Ru - Şarku'l Avsat- Bursa Arena

Kapak foto: Denetim.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.