“Çocukların deprem travmasını atlatması için ebeveynler pozitif örnek olmalı”

6 Şubat’tan itibaren meydana gelen depremlerin ardından en çok tartışılan konulardan biri de eğitim oldu. Bağımsız bir okullar topluluğu tarafından Yalovada düzenlenen çalıştayda, deprem sonrasında yapılacak onarıcı eğitimlerle ilgili yol haritası belirlendi. Ayrıca, erken çocukluk döneminde afet bilinci geliştirmek için bir atölye içeriği hazırlanarak ağ üyelerine ücretsiz ulaştırma kararı alındı.

Bağımsız okullar topluluğu Özel Bir Yer (ÖBY) Okullar Ağı’nın kurucu ve danışma kurulu, ağa dahil olan okulların kurucuları ve akademik direktörleri, 18-19 Şubat tarihlerinde Yalova’da 1. Kurucular Çalıştayı’nda bir araya geldi.

İki günlük çalıştayda, 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen Maraş depremi sonrasında yapılacak onarıcı eğitimlerle ilgili de bir yol haritası belirlendi. Afet Eğitimi Öğretim Programı’nın oluşturulmasına karar verilen çalıştayda, erken çocukluk döneminde afet bilinci geliştirmek için bir atölye içeriği hazırlanarak ağ üyesi okullarda herkese ücretsiz ulaştırma kararı alındı.

"Eğitim alanında neyin niçin yapıldığının farkında olunması önemli”

Çalıştaya katılan önemli isimlerden biri, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi, ÖBY Okullar Ağı Danışma Kurulu Üyesi Dr. Oktay Aydın oldu. Ağ üyelerine kılavuz niteliğinde bir rehber sunan Aydın, eğitim anlayışının veriye ve bilimsel bilgiye dayalı temellendirilmesine vurgu yaptı. Etkili iletişimin yalın olması gerektiğine değindi, yaşanan büyük depremin, çocuklar üzerinde fiziksel ve psikolojik etkilerinden bahsederek, deprem sonrasında çocuklarla iletişimde dikkat edilmesi gerekenleri gündeme getirdi.

“Çocuklar fiziksel olarak deprem sırasında düşebilir veya yaralanabilir. Deprem psikolojik olarak ise çocuklarda korku, endişe, stres ve travma gibi duygulara neden olabilir. Deprem, çocukların güvenlik hissini ve normal yaşam düzenini bozabilir.”

“Deprem sonrasında çocuklar güvenli bir ortamda olmalı”

Deprem sonrasında çocukların güvenli bir ortamda olmalarının, düzenli ve açık iletişim kurmalarının ve sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmelerinin önemli olduğunu söyleyen Dr. Oktay Aydın:

Ebeveynler, çocuklarının hislerini ve kaygılarını anlamaya çalışarak, onların konuşmasına ve paylaşmasına izin vermeli. Çocukların günlük rutinlerinin bozulmaması, evde yapılan etkinliklerin yanı sıra, açık hava aktivitelerine de katılmalarının sağlanması önemli. Çocukların travmayı atlatmalarına yardımcı olmak için, ebeveynler çocuklarına pozitif örnekler sergileyerek cesaretlendirmeli ve kendilerini güvende hissetmelerini sağlamalı.”

Yardıma ihtiyaç duydukları zaman, kendilerine ulaşabilecekleri bir destek ağı oluşturulmasının da önemli olduğunu söyleyen Dr. Oktay Aydın, "Bu destek ağı, aile üyeleri, öğretmenler, arkadaşlar veya bir psikolog olabilir. Deprem sonrasında çocuklar için yapılacak konuşmalarda, çocukların yaşı ve gelişim seviyeleri göz önünde bulundurulmalı. Ebeveynlerin aşırı koruyucu davranışlardan kaçınmaları, onlara doğru bilgi vererek ve güvenli bir ortam sağlayarak, çocuklarının güvenliğini sağlamaları önemli” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.