Çin'de yeni bir virüs daha ortaya çıktı: Langya virüsü nasıl bulaşıyor?

Çin’de 2018 yılının sonunda tespit edilen Langya virüsü resmi olarak tanımlandı. Hayvandan insana bulaştığı saptanan Langya virüsünün, küresel çapta etkisinin sürmeye devam ettiği Kovid-19 salgınından yüzde 40-75 oranında daha öldürücü olduğu belirtiliyor. Ateş, halsizlik, kusma gibi belirtileri taşıyan virüs, Çin’de 35 kişide görüldü.

Çin’in kuzeydoğusundaki Shandong ve Henan eyaletlerinde 2018 yılının sonunda Langya (LayV) virüsü tespit edildi. Ancak araştırmacılar virüsü geçen hafta resmi olarak tanımladı. Çin’den çıkan Kovid-19 salgınının etkisi dünya çapında devam ederken, yeni tanımlanan Langya virüsünün hayvandan insana geçtiği belirtildi. İnsanoğlu için yeni bir tehlike olarak kaydedilen virüs hakkında tedavi yöntemleri araştırılmaya başlandı.

LANGYA VİRÜSÜNÜN BELİRTİSİ NEDİR, NASIL BULAŞIYOR?

Langya virüsü (LayV), henipavirüs ailesinden gelen bir virüs olarak biliniyor. Oldukça öldürücü oldukları bilinen Nipah ve Hendra virüsleri de bu aileden geliyor. Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre, Langya virüsünün Kovid-19’dan çok daha tehlikeli ve yüzde 40 ile 75 oranında öldürücü etkisi bulunuyor. Bilim insanlarının araştırmalarına göre sözü geçen virüsün etkileri, Kovid-19’un etkilerine epey benziyor. Langya virüsü ateş, yorgunluk, öksürük, iştahsızlık, baş ağrısı, kusma ve kas ağrıları olarak etkilerini gösteriyor. Bazı vakalarda ise kan hücresi anormallikleri ile karaciğer ve böbrek hasarı belirtileri görüldü. Hayvandan insana geçen virüsün insandan insana bulaşma ihtimalini araştırılıyor.

ÇİN’DE 35 VAKA TESPİT EDİLDİ

Pekin Mikrobiyoloji ve Epidemiyoloji Enstitüsü tarafından geçen hafta yayımlanan araştırmaya göre, Langya virüsü vakaları, bir sağlık gözetim projesinin parçası olarak sağlık yetkilileri tarafından doğu Çin’de yüksek ateşi olan ve hayvanlarla temas içinde olduğu belirtilen birkaç hasta kapsamlı bir şekilde incelendikten sonra tanımlandı. Araştırmacılar, Shandong ve Henan eyaletlerinde çoğunlukla çiftçiler olmak üzere 35 çiftçide virüsün varlığını saptadı. Çin’deki hastaların hiçbirinin birbiriyle yakın teması olmadığı için uzmanlar, virüsün hayvandan insana bulaşmasının hala düzensiz olduğunu belirtti. Virüsün en çok köpek ve keçilerden bulaştığı aktarıldı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.