“Güncel Sanata Doğru İlk Adımlar”

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Pandemi döneminde de şartlara uygun olarak kentin kültür sanat yaşamına yön vermeyi sürdüren Nilüfer Belediyesi’nin başlattığı “Etüt: Güncel Sanata Doğru İlk Adımlar” egitim programı Emre Zeytinoğlu’nun “Hazır nesne” isimli oturumuyla devam etti.

Nilüfer Belediyesi’nin kentte yaşayanları gunumuz sanatı ile tanışırmak, güncel sanat yönelimleri hakkında bilgilendirmek ve onların görsel sanat etkinliklerini daha net anlamlandırıp, yakından takip edebilmeleri amacıyla başlattığı “Etüt: Güncel Sanata Doğru İlk Adımlar” eğitim programının ikincisi seramik sanatçısı, akademisyen ve yazar Emre Zeytinoğlu’nun katılımı ile gerçekleşti.

Çevrimiçi olarak düzenlenen programda Zeytinoğlu, “Hazır nesne” konusuna değindi.

Zeytinoğlu eğitim programında, son yüzyıllarda şekillenmeye başlayan ve sürekli bir değişim içinde olan güncel sanatta  “Hazır nesne”lerin kullanıma ilişkin bilgi verdi. Hazır nesne kullanımını “Sanatçının, sanat yapıtı oluştururken kendisinin yaratacağı özgün biçimlerden vazgeçerek çevresinde bulduğu nesneleri kullanması veya birkaç nesneyi bir araya getirdiği nesneleri sunması” olarak özetleyen Zeytinoğlu “Böylece tanıdığımız, bildiğimiz nesnelerin alışılagelmişin dışında sergilenmesi ve onlarla dikkat çekilmesi, bakış açımızda değişikliğe neden olurken onlara yeni bir anlam vermemizi sağlıyor. Aslında bu avangart tavır her zaman sanatta bir ayrıcalık taşımasa da, artık sanatın içinde. Bu tercih, durumun ifadesini nesneler üzerinden aktarmak hali yaratıyor ” dedi.

Murat Alat’ın sorularıyla süren eğitim programında “Hazır nesne” kavramını sıklıkla kullanan sanatçılardan bahseden ve bu kavramın sanatın içine nasıl girdiğini örneklere aktaran Zeytinoğlu katılımcıların sorularını da yanıtladı.

Bursa halkını günümüz sanatının yönelimleri ve sanata dair anahtar kavramlar hakkında bilgilendirme ve özellikle görsel sanatlara ilgi duyanlar için sanat okuryazarlığı kazandırmanın yanı sıra Nilüfer Belediyesi’nin gerçekleştirdiği projelere yön vermek amacıyla düzenlenen programlar önümüzdeki haftalarda da devam edecek.

Sanat tarihinin dönüm noktaları ve anahtar kavramları etrafında şekillenen, alanında uzman egˆitimcilerin konus¸macı olarak katıldığı 13 haftalık programın 17 şubat 2021 tarihindeki konuğu “ Kolaj”  isimli oturumuyla Rafet Arslan olacak. 

www.bursaarena.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.