Merak etmek iki yönde olabilir. Birey dış dünyayı merak edebilir ve zihin aracılığı ile nesnel dünyayı araştırır, öğrendikleriyle dünyevi hayatı kolaylaştıran keşifler yapabilir. Ya da birey içsel dünyayı merak eder, zekâsal düzeyde gerçekte kim olduğunu keşfedebilir.

Dış nesnel dünyayı merak edip araştırarak edinilen bilgi birikimi zamanla ağır bir yük haline gelebilir. Bu yüzden insanın zihni yorgun, bıkkın, bitkin hale gelebilir. Bu durumda artık zekânın uyanması imkânsız olur çünkü bunun için enerjisi kalmaz.

Zekânın uyanması için kişi merak enerjisiyle dolup taşmalı ve bütünsel sağlığa sahip olmalıdır. Tekâmül eden insan başkalarına göre daha zekidir çünkü onun zekâsı uyanmıştır. Böylece zekâsı uyanmış birey merak olgusunu hem dışsal hem de içsel yönde kullanabilir. Merak daha esnek ve akışkan olur, esaret altında olmaz. Her şey derinlemesine merak edilir.

Bu şekilde merak dolu olan insan daha dengeli olur. Çünkü hem iç dünyayı hem de dış dünyayı merak eder. Tek yönlü merak dengesizlik getirir.

Hayat dışa dönüklük ve içe dönüklük arasında gerçekleşen bir olgudur. Merak içinde olan birey başarılı olmak için hayatın akışında olmalıdır. Aksi halde bir şeye saplanıp kalır ve nesnelleşir, gözleri dış dünyaya ya da iç dünyaya kapanır.

İç dünyaya saplanıp kalmış birey potansiyelinin yarısını kullanamaz. Dış dünyaya saplanmış olan kişi ise bir robota dönüşmüş olur. Sadece dışsal davranışlarla ilgilenir ve içsel varoluşu ile ilgilenmez çünkü farkında olmaz.

Bir insan içsel özünü merak etmezse robot haline gelmesi kaçınılmazdır. Bu durumda insan bir makine olarak görülür ve ölüm korkusu sarar. Bu hale gelmiş insan ölümden korkar ama ölümü merak etmez. Bunun nedeni öleceğini bilmesi ve korkmasıdır. Yani konuyu merak etmekten, ölümle ilgili her türlü bilgiden korkmasıdır.

Bir insan hem dış hem iç dünyayı merak etmezse tam ve bütünleşmiş bir insan olamaz.

Bütünleşmek ve hem içsel hem de dışsal yönde potansiyellerimizi kullanabilmek için Dünya Değişim Akademisi bizlere birçok değişim programı sunuyor: “Sosyal Olma Sanatı”, “Bedeni Aşma Sanatı”, “Meraklı Olma Sanatı”, “Tekâmül Sanatı” vb.

Bunlardan biri veya birkaçını uygulayarak bütünleşmiş, dengeli, tam bir insan olma yolunda ilerleyebiliriz.

Kendini değiştir dünyan değişsin, dünyanı değiştir dünya değişsin.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ercüment 9 ay önce

Harika...

Avatar
Melike Görkmen 9 ay önce

Merak içerikli yazınızı merakla okuduk. Teşekkür ederiz.