Atatürk, James Churchward’ün yazdığı, Mu Kıtası hakkındaki eserde “Uygarlığın Başlatıcısı Mu’ların Dilini Konuşan Halk Olarak” Maya’lardan söz ettiğini görünce “Uygarlığın Başlatıcısı Türklerdir. J.C.nin dediği doğruysa Maya’ların dili Türkçe ile ilgili olmalıdır” değerlendirmesiyle General Tahsin Bey’i Maslahatgüzar olarak ama asıl konuyu incelemek göreviyle Meksika’ya gönderdi.

Tahsin Paşa’nın Maya dilinden gönderdiği ilk kelime “Tepek” oldu. Maya’lar, tepelere, “Tepek” diyorlardı. Bu yüzden Tahsin Bey’e Atatürk “Mayatepek” soyadını verdi. Tahsin Mayatepek birçok kelime ve bilgi gönderdi. Ancak Atatürk’ten sonra bu dosya arşive kaldırıldı ve konu kapatıldı.

Bu konunun açılması gerekiyordu. Uygun bir bilim adamı bulup Meksika’ya göndermeliydik. Dr. İsmail Doğan tam bu işin adamıydı. Gerçek bir bilim adamı ve araştırmacı… Türkbilim uzmanı ve yürekli... Kendisini aradım; Mayalarla ilgili bilgilerini sordum. Bilgiliydi… Ankara’ya çağırdım. Önce Romanya’da yaşayan 800 binlik bir nüfusu olan Atilla’nın torunları “Sekelleri” incelemişti ve yayınlamıştık. 2005 yılı Nisan ayında Meksika’ya gönderdik. Araştırmalar, incelemeler yaptı ve ortaya “Mayalar ve Türklük” adıyla görkemli bir kitap çıktı.

Evet, Atatürk bir kere daha haklıydı. Mayaların yönetici kabilesi Türk’tü. Aradan geçen çok uzun zamana karşılık Mayaların dillerindeki Türkçe fark ediliyordu. Yerleşim yerlerinin adında “Tepe” o kadar çoktu ki doğrudan benzerlikler ve kurallı ses değişmeleriyle…

Önce doğrudan benzerliklere örnekler verelim:

Mayaca:         Türkçe:

Tepek              Tepe, Töbe
Aal                   Oğul, Ool (Kazak Tükçesi)
Ak                    Akşam
Ak’al                Akarsu
Akan                Aka, Amca
Aka’an             Akan, ırmak
Ah                    Ahpun, Balçık
Baat                Balta
Bal                   Baldız
Bala-an           Balalanmak, Gebelik
Baylo               Böyle
Bel                   Bel (Çamlıbel) yer
Beya                Beğeni
Bilim                Belirti
Bolon               Bol
Bul                   Bul
Bula’an            Bulamak
Buulni              Boğulmak
But                   Bun, Bunalmak
Buuh                Buhu (Kuş)
Çok                  Çok
İç                      İç

Kurallı ses değişmelerine de örnekler verelim:

Aban              (Y)aban
Akan              (B)akan (Kazaklarda Çadır direği), Akte            

(P)akta (Pamuk), pamuk

Kanan            Kağan
Katun             Katun
Koos              Kuş
Kom               Kom (etrafı duvarla çevrelenen)

Örnekleri çoğalmak mümkün… Ama konuyu her yönünden anlamak için Dr. İsmail Doğan’ın kitabını okumak gerekiyor. İşin bir başka yönü Mayalar kaybolmuş bir kavim değil… Meksika’da ve Güney Amerika’da sayıları 8 milyon civarında…  Mayalar binlerce yıl önce Ortalık Asya’dan Amerika’ya gitmiş ve orada bir uygar devlet kurmuş Türklerin hatıralarını ve etkilerini içlerinde taşıyan bir halk…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.