Aziz Sancar, 8 Eylül 1946 yılında Mardin'in Savur ilçesinde, orta gelirli bir çiftçi ailenin yedinci çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimine, Ankara’da başlayıp, Savur’da devam etti.

Mardin’de Lise öğrenimini tamamlayan bilim insanı, devamında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden birincilikle mezun oldu.

Sonra da Mardin / Savur ilçesinden Amerika Birleşik Devletleri'ne uzanan ürkek bir yolculuk ve Onun öncelikle cesaret ve özgüvenine dayalı bir eğitim serüveni..

O yolculukta 1977-1982 yılları arasında Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde de devam eden büyük azmi ve 1997 yılından itibaren Kuzey Karolina Üniversitesi, Chapel Hill’de Biyokimya ve Biyofizik Bölümü’nde Sarah Graham Kenan Profesörlük..

Bu yürüyüşünde ABD Ulusal Bilimler Akademisi’ne seçilen ilk ABD’li Türk olarak da kayıtlara geçer. Bununla da kalmaz, DNA’ların onarımı ve genetik bilimindeki detay araştırmaları üzerinden ulaştığı 2015 Nobel Kimya Ödülü..

...

Mardin'in Savur ilçesinden başlayıp, Nobel Ödülü'ne kadar uzanan bir yaşam çizgisi. O süreçteki hatıralarını anlatsa herhalde kitaplara sığmaz.

Bu değerli bilim insanımız, söyleşilerinde gençlere hayata dair nasihatler de veriyor;

-Bütün enerjinizi işinize verin. Bilim öğrenmeye çalışın. Günlük dedikodularla, politikalarla uğraşmayın.

Her konuşmasında Türk olmakla övünüyor, aynı zamanda çok mütevazi ve alçak gönüllü..

-Bana çok güzel öğretim veren kendi memleketimdir. Ben Türkiye'deki günlük politik çekişmeleri takip edersem üzüntümden çalışamam. Ben Türk'üm, o kadar!.. Bütün enerjinizi işinize verin. Gereği kadar öğrenin, aşırıya kaçmak yaratıcılığı öldürüyor.

Ulaştığı başarıların yanısıra söylemleriyle de gençlerimize ışık tutuyor..  

Az gelirli ve çok çocuklu bir ailenin içinden, azimle başarıya ulaşmış birisi olarak, hefeflerin gösterişten uzak ve mütevazi yaşam olmaktan, mutluluğun temelinin sevgiyle gülebilmekten geçtiğini de dillendirmiş.

Gerçek mutluluğun, azmin, yaşam sevinci ve başarının temelinde şunların yattığını söylüyor; 

-Yaşadıkça 500 TL’lik saatin ve 30 TL’lik saatin aynı şeyi gösterdiğini fark edeceksin. 1.000.000 TL’lik ve 100 bin TL’lik ev aynı yalnızlığı barındırır. Meteryalist şeylerde gerçek mutluluk bulunmaz. Asıl mutluluk sevgi ve kahkahadan geçer.

Ne güzel özetlemiş mutluluğun temelinde sevginin ve gülebilmenin bulunduğunu.. 

... 

Hayatta ne olursak olalım, sevmeyi, gülmeyi bilmiyorsak eğer, mutlu da değilizdir. Kendimiz mutlu olmayı bilmezsek de kimseyi mutlu edemeyiz sanıyorum.. Başarıya giden yol azmetmekten, çok çalışmaktan geçse de; sevmeyi ve gülümsemeyi biliyorsak eğer, mutluyuz; mutluysak da hedeflerimize ulaşmışız demektir. Öyleyse bizler de tüm canlıları sevelim ve gülümsemeyi hiç mi hiç ihmal etmeyelim diyerek sesleniyorum;

"Gelecek neslimize örnek göstereceğimiz iyi bir şahsiyetsiniz, sizinle övünüyoruz; Teşekkürler Aziz Sancar.."

Sağlıkla, saygıyla, sevgiyle kalın..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bekir 3 yıl önce

Bizde size teşekkür ederiz, bu anadolu cevherini iyi tarif etmişsiniz.

Avatar
Şayan Ercan 3 yıl önce

Teşekkür ederim Bekir bey.