Srebrenitsa Katliamı ve soykırımı bir kez daha dünya gündemine geldi. Ve tabii ki bizler de unutamıyoruz.

Yıl : 1992

Yer : Srebrenitsa  

Sırpların Bosna’da başlattıkları soykırımın ardından, bölgeye müdahale eden Birleşmiş Milletler güçleri, Srebrenitsa dahil 6 bölgeyi "Güvenli Bölge" olarak ilan etmişti. Srebrenitsa’da yaşayan Müslüman halk da, Birleşmiş Milletler’in uçuş gösterisi yapan F16 uçaklarına ve (sözde) barış güçlerine güvenerek silahlarının toplanmasına razı olmuşlardı. 24 Bin olan Srebrenitsa nüfusu Mülteci akını neticesinde 60 bine çıkmış ve herkes savaş bitti gözüyle bakıyordu.

Bölgede sefalet ve açlık hakimdi.

Özellikle kadınlar ve çocukların sağlık durumları da her gün daha kötüye gidiyordu.

Birleşmiş Milletleri temsilen bölgede görev yapan 400 civarındaki Hollandalı askeri güce rağmen, Sırp Komutan Ratko Mladiç komutasındaki Sırp Milisler, silahsız kalan bölge halkına baskılarını yeniden sürdürmeye de başlamışlardı.

Hollandalı Komutan Thom Karremans, silahlarını geri almak isteyen Müslüman Boşnaklara, değil silah bir mermi dahi geri vermiyordu. Bunun da ötesinde Hollandalı askerler şehri boşaltır ve Komutan Karremans kendisine sığınan 25 bin mülteciyi Sırplara teslim eder..

Onlar “barış gücü var” diye güvenmişler ancak Birleşmiş Milletler eliyle aldatılmışlardı. Gerçek bundan ibaretti. Müslüman Halk aldatılarak BM adına silahları toplanmıştı.

Sırp milisler, BM Barış Güçlerinin gözleri önünde binlerce insanı ormanlık alanlara, boş fabrika binaları ve depolara doldurdular. Görüntü kanlı Hitler’in esir kamplarından farksızdı.

Srebrenitsa Katliamı'nın 24. yıldönümü... Srebrenitsa Katliamı nasıl oldu? Kaç kişi öldü? Hollanda'nın rolü nedir? Ve 8 bin 372 masum Müslüman Boşnak erkek, kadın ve çocukları acımasızca katlettiler.

Eli kanlı Sırp komutan Ratko Mladic ve katil milisleri, onlara zemin hazırlayan ve seyreden Birleşmiş Milletler’in (sözde) Barış Gücü Askerleri ve katledilen binlerce masum insan..

.

Kan, katliam, toplu cinayetler ve soykırım..

İşte Srebrenitsa denilince unutamadıklarımız hep bunlar..

...

Gelelim günümüze,

Üç gündür dünya basınında bir haber var ki, hem Srebrenitsa acımızı hatırlattı hem de adaletin tecellisi anlamında içimizi biraz olsun rahatlattı;

Bosna-Hersek Soykırımcısı Sırp Liderlerden Ratko Mladic'in müebbet hapis cezası onandı"Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICTY) 2017'de hakkında ömür boyu hapis cezası verdiği Bosnalı Sırpların eski lideri Mladic'in davasında nihai karar açıklandı.

Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması (IRMCT), soykırım suçlamasıyla yargılanan eski Sırp komutan Ratko Mladic'in müebbet hapis cezasını onayladı. Mladic'in temyiz başvurusu ise reddedildi."

Nihayetinde Srebrenitsa Kasabı Katil Mladiç geç de olsa 78 yaşında müebbet hapse mahkûm edildi.

...

Peki, Srebrenitsa halkının elindeki silahları toplayan ve 25 bin sivil halkı Sırp milislere teslim eden Birleşmiş Milletler’in o devredeki yöneticileri?..

Peki, bizim ülkemiz dahil bu insanlık dışı olayı bir iki kuru beyanatla geçiştirerek seyirci kalan dünya devletlerinin o devredeki yöneticileri?..

Elimizden bir şey gelmeyince hep havale eder içimizi rahatlatırız ya.. Onları da Allah’a havale ettik gibi.. Ancak ben bir cümle eklemeden geçemeyeceğim “Allah belanızı versin Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın o tarihlerdeki yöneticileri..”

...

Ve seslenişimi Haluk Levent’in şarkısının sözleriyle bitiriyorum;   

Ne güzel baktın bana, ne güzel ne güzel
Görmedim diyar, diyar görmedim senden güzel
Sonunu hazırladık emanet ellerle
Katliamlar yaşadın hüzünlü gözlerinde

Seni kurtaramadık, hiçbir şey yapamadık
Yüreğim buruk, yüreğim hasta
Tam 16 yıl oldu seni unutamadık
Affet bizi Srebrenitsa

Her Temmuz'un 11'i yaralar kan bağlar
Düşündükçe ağlaşır çocuklar ve kadınlar
Bazen canavardır uygarlık denen illet
Çağ dışı kalır bazen, insanlık, medeniyet..

...

Srebrenitsa Şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Mekanları cennet olsun.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Erkan 3 yıl önce

Mekanları cennet olsun.

Avatar
Nesrin - Heidelberg 3 yıl önce

Abi gönlüne yüreğine sağlık, Allah sana uzun ömürler versin.