…::: geziYORUM :::… …::: aşçıbaşı :::…
BURSA ARENA / Tuğçe YILDIRIM
MENGEN AŞÇILAR DİYARI..
Bartın İnkumu’na doğru giderken Ankara’dan yola çıktığınızda yolunuz Bolu Mengen’den geçiyor.
Mengen’e geldiğinizde herhangi bir yerin tabelasından farklı olarak sizi Mengen Aşçılar Diyarı tabelası ve yanında Mengen Aşçılar Federasyonu tarafından yaptırılan Ustalara ve Mesleğe saygı anıtı karşılıyor. 3 Eylül 2016 tarihinde yaptırılmış olup, 15.2 metre yüksekliğine sahip anıtta:‘DÜNYA’NIN EN BÜYÜĞÜ OLAN BU AŞÇI HEYKELİ İMPARATORLUK SARAYI TOPKAPI’NIN İLK TÜRK AŞÇIBAŞISI YAKUP USTA VE YÜZYILLARDIR O’NUN İZİNDE YÜRÜYEREK AŞÇILIK MESLEĞİNİ KÜLTÜREL MİRAS OLARAK GÜNÜMÜZE KADAR ONURLA TAŞIMIŞ BÜTÜN MESLEKTAŞLARIMIZIN HATIRASI VE GÜNÜMÜZDE DE ÜLKEMİZDE VE BEŞ KITADA BU MİRASI BAŞARIYLA TEMSİL EDEREK GELECEĞE TAŞIYAN SANATKAR AŞÇILARIMIZ ADINA MENGEN BELEDİYESİ VE MENGEN AŞÇILAR FEDERASYONU TARAFINDAN USTALARA VE MESLEĞE SAYGI ANITI OLARAK YAPTIRILMIŞTIR.’ yazmaktadır.
Mengen dediğinizde ilk aklınıza ne geliyor enfes yemekler,en iyi aşçılar mı? Hiç şüphesiz ki evet…
Mengen’in en iyi olma sebebi nedir peki?
Osmanlı İmparatorluğu'nun duraklama dönemindeki padişahların "En iyi yemeği kim yapar?" sorusunda saklı. Boğazına düşkün padişahlardan en ünlüsü I. Ahmed'in, bazen günde sekiz saat boyunca yemek yediği iddia edilmektedir. 1604 yılında tahta çıkan I. Ahmed'in, Bolu’lu - Mengen’li ustaları Topkapı Sarayı'na ilk getiren padişah olduğu söylenmektedir.Saraydaki Bolulu aşçı geleneği, günümüze kadar gelmiştir.
Mengen'de bir Aşçılık Yüksek Okulu bulunmaktadır, her yıl Ağustos ayının ilk haftasında "Mengen Aşçılar ve Turizm Festivali" düzenlenmektedir. Boğazına pek düşkün olmayan Atatürk'ün de Çankaya’daki aşçısı Mengen’li olduğu bilinmektedir.Dönüş yolunda Mengen’in iç kesimlerine uğramadan yol üzerinde Mengen Mangal Evi’nde mola verdik. Bahçesi, çardakları, çocuklar için salıncakları, hamakları olan güzel bir bahçeye sahip. Sol tarafınızda ağaçlar ve minik bir su akıntısı var. Doğa ile iç içe yolculuğunuza ara verdiğinizde ferahlayabileceğiniz bir yer. Mengen ve yemekleri meşhur demişken bizde mangal çeşitleri denedik, ağzımızda tadı kaldı diyebiliriz; eti ve pişirilmesi çok güzeldi.
Yemek kültürümüz ve aşçılarımızın kalitesi tartışılmaz olduğunu biliyoruz. Kendi kültürümüzü pizza,spagetti, hamburger kadar tanıtabilmek dileğiyle.
Hoşça kalın…
*****




