Kuşku psikolojik bir durum sonucu meydana gelen zihinsel sıkıntıdır. Bireyin bir şeyin doğru veya yanlış olduğu hakkında tereddüt etmesi, kararsız kalması sonucu sıkıntı yaşamasına kuşku diyebiliriz kısaca.

Kuşku bir duygudur ve yeterli bilgiye sahip olmamaktan kaynaklanır. İnsanı içten içe yiyip bitiren bu duygu, elde somut veriler olmaması nedeniyle kesin bir hükme varamama halidir.

Aslında kuşku makul olursa hayat kurtarır, ama aşırısı tam tersine neden olur. Birey yediği yemeğin onu öldürmeyeceğinden emin olmalıdır. Yiyeceğin tadı, kokusu farklı ise kuşkulanmak insanın zehirlenmesini önleyebilir.

Kuşkuculuk bir nevi savunma mekanizmasıdır. Bu mekanizma aynı zamanda insanı korur, ilişkilerde dengeyi sağlar.

Ama bazen kuşku duygusu aşırılığa gidebilir ve geçerli bir neden olmaksızın olayların arkasında görünmeyen farklı şeyler olduğuna inanabilir kişi. Böyle kuşkucu bir insan başka insanlara güvenmez, başka insanların onu kandıracağına, ihanet edeceğine, canını yakacağına, sömüreceğine vb. inanır.

Bu tür kuşkuculuk insan hayatını olumsuz yönde etkiler ve acılara neden olur. Birey herkesi ve her şeyi sorgular, sürekli kuşkulanır ve kendini rahatsız hisseder. Karamsar olur, zihni her durum için olumsuz senaryolar hazırlar. Kuşkuların tetiklediği düşünceler endişelere, saldırganlığa, hiddete neden olabilir. Bunlar kuşkuların paranoyaya dönüştüğünü gösterir.

Bu durumda kişi mutlaka bir Değişim Uzmanına başvurmalıdır ve Değişim Sanatı uygulamalıdır.

Bazı durumlarda birey kuşkularının doğru olduğuna inanır ve değişmek istemeyebilir. Bu durumda kişinin yakınları onu Değişim Sanatını uygulamaya ikna etmelidir. Aksi halde kuşkuculuk muhakeme bozukluğuna neden olur, bireyin yanlış inançları ona doğru gibi görünmeye başlar, kişi kaygılarla dolar. Kişi günün çoğunu kuşku ve kontrol döngüsü içinde geçirir.

Bu kuşku takıntısından kurtulmanın yolu değişim tekniklerini uygulayarak farkındalığı yükseltmekten geçer. Değişim programları uygulamak bireyi kuşkularıyla yüzleşmeye, endişelerden kurtulmaya, sorunlarıyla başa çıkmaya doğru yönlendirir. Böylece kişi değişerek kuşkularını gidermeye başlar.

“Tekâmül Sanatı” değişim programı kuşku takıntısından kurtulmak için önerilebilir. Birey tekâmül ederek zekâsını uyandırıp varoluşsal bilgeliğe ulaşınca edinilen bilgiler kuşkuculuğun ötesinde olur. Dünyevi bilgi kesinlikten yoksundur. Ama mutlak bilginin olduğu yerde kuşkuya yer olmaz.

Kendimizi değiştirelim, dünyamız değişsin, dünyamızı değiştirelim dünya değişsin.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ercüment 1 yıl önce

Çok faydalı ve farkındalığı arttırıcı bir yazı... Teşekkürler...