Uykuya dalamama, sık sık uyku bölünmesi, gecenin bir yarısı uyanıp tekrar uykuya dalamamak ya da yastığı görür görmez uykuya dalma halleri uyku bozukluğu olarak kabul edilir.

Uykusuzluk; toplam uyuma saati olarak değil yeterli süre ve kalitede uyku uyuyamayarak uyandığımızda dinlenmiş olarak kalkmama halidir. Uykusuzluk hem fiziksel hem de ruhsal olarak sağlığımızı tehdit eden en büyük sorunlardan birisidir.

Yeterince derin ve dinlendirici uyku uyuyamayan insanlar hastalıklara karşı daha dayanıksız olurlar ve bu durum çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uykusuzluk alışkanlık haline dönüştüğünde, kimyasal ve hormon dengemiz bozulur.

Bu dengesizlik öncelikle cilde yansır, hücre tamiri ve yenilenmesi düzenli gerçekleşemeyeceği için de cilt kuruyup renk değiştirir. Toplumun hemen hemen her kesiminde ağrıdan sonra en çok bildirilen ikinci sıradaki şikayet uykusuzluktur.

Uzun süre uykusuzluk çeken kişiler bu tempoya alıştıklarını ve uykusuzluğun kendilerini etkilemediğini söylerler. Halbuki onlar bu durumu normal bir şey gibi düşünürken enerjileri azalır, performansları düşer, beynin algılama becerileri azalır ve bağışıklık sistemi zayıflayarak birçok hastalığa zemin hazırlanır.

UYKUSUZLUK NEDENLERİ

*Bilgisayar, televizyon, video oyunları, akıllı telefonlar veya diğer uyarıcı aktiviteler nedeniyle düzensiz yatma zamanı, uyku döngüsünü olumsuz yönde etkiler.

*Sağlık, ölüm, aile, iş, okul, finans veya benzeri faktörlere bağlı endişeler nedeniyle geceleri zihni aktif tutmak uyumayı zorlaştırır.

*Tedavi amaçlı “reçete edilen” (bazı) antidepresanlar, astım ve tansiyon için yutulan kimyasal haplar ile “reçetesiz satılan” (bazı) ağrı kesici, alerji ya da soğuk algınlığı için yutulan kimyasal haplar ile birçok zayıflama ürünleri kafein gibi uyumayı zorlaştıracak uyarıcılar içerebilmektedir.

Yeni haftanın yeni umutlara vesile olması dileğiyle…

(Devam edecek)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.