150


Kıymetli “BURSA ARENA” okurları;

Bursa’lı olup da bu hikayeyi bilmeyen yoktur sanırım, ancak; bir kez daha aktaralım bilmeyenlere, bilinen hikayeyi,
 
*****
“tek çizgi”
Ekmeğin üzerinde neden tek çizgi var ?

Orhan Gazi Bursa’yı fethetmiştir..
Uludağ eteklerindeki fırınları denetlemek üzere, yanında konunun uzmanları ile dolaşmaktadır..
Fırınların birisine girer ve ekmeklerde  “üç çizgi” olduğunu fark eder..
Fırıncıya sorar;
"Ekmeklerin üzerinde neden üç çizgi var ?.."
Fırıncı da;
“Biz hristiyanız..yediğimiz ekmeğin; “tanrı”, “oğul”  ve “kutsal ruh”u hatırlatsın diye ekmeğimizin fırına pişmeye göndermeden önce “üç çizgi” çekeriz..” der.
Orhan Gazi bu durumdan fazlasıyla etkilenmiştir..
Ertesi gün hemen bir ferman yayınlar :
"Bundan  böyle bütün Müslüman fırıncılar, Allah’tan başka “ilah” olmadığına işaret etmek üzere ekmeğin üzerine tek çizgi çekecek.."
O günden günümüze gelen gelenekle ekmeğimize  “tek çizgi” çekilmesi  an itibariyle  dahi sürdürüle   gelmiştir..

*****
Ekmeğin hikayesi :
“buğday” ekmeğin hammaddesi,
“ekmek”.. fırıncıdan, tüketiciye ulaşmadan önce tarladaki “buğday”ı elde edelim;  
“aslan”ın ağzında demeyelim.. şimdilerde “midesinde” de deniliyor.. ancak biz öncelikle “tarla”ya gidelim ve “buğday”ımızı üretelim..
Ekmeği elde etmenin başka da yolu yok.. Bu böyle biline..
Bilindiği üzere “buğday”ı üretebilme adına bir çok kişi emek verir.. Öncelikle tarlaya ekilen “tohum”.. Ardından yağmurların yeterince yağmaması durumunda dahi, tarlanın istenilen düzeyde sulanması, başakların oluşması ve sonrasında da biçilmesi, toplanması..
Hasat sona erdiği andan itibaren de değirmenlerde (öğütülmesi)  ya da fabrikalarda “un” haline dönüştürülmesi..
Çuvallarla da fırınlara sevk edilmesi.. Fırıncı ustaların maharetli elleri ile de unların “hamur” haline dönüştürülmesi, hamurun da “ekmek” şekline dönüştürüldükten sonra üzerine çekilen “tek çizgi” ve fırındaki pişirilme safhası.. 
Vee sofralarımızın olmazsa olmazı..
Fırından yeni çıkmış nar gibi kızarmış ekmekle yapılan sabah kahvaltısı, öğle ya da akşam yemeğimizin ana ürünü.. ”ekmek”
Afiyetle..

*****
Ekmek israfı..
Bendevi Palandöken :
“Ekmek israfı en çok evlerde ve fırınlarda yapılıyor.. İsraf edilen ekmeğin günde (6) milyonu geçtiğine dikkatleri çeken TESK Genel Başkanı Palandöken : Ülkemizde günlük olarak üretilen ekmeğin 6.5’sı  israf ediliyor.. Bu israfın (5) milyonu fırınlarda, 1.5  milyonu  evlerde, 0.5 milyonu da  personel ve öğrenci yurtlarında israf ediliyor.” dedi.
*****
Günlük israf edilen “ekmek”le (6) milyon kişi doyar..
İsrafın önüne geçilebilmesi adına çeşitli ve yeni kampanyaların yapılması gerektiğine vurgu yapan Palandöken’e gazeteniz “BURSA ARENA” nın her zaman yanında olacağını açıkça ifade edebilirim..
İşin bir de ekonomik boyutu var ki; ekmeğin tüketiciye ortalama 1.- TL  bedelle ulaştığını düşünecek olarsak.. Yıllık (6 milyon x 365 gün)  TL. nin de çöpe ya da sokağa atıldığını düşünebiliriz..

*****
Maliye Bakanı tarafından yapılan “vergi” oranlarındaki artışların fazlalığı  ve yüksek  olması hemen her kesin bütçesinde sıkıntı yaratacağını gerçeğini de düşünecek olursak, “israf”ın  hemen her konuda  önlenmesi gerektiğini için;  “israfa karşı savaş verilmesi" gerektiği inancındayım..

*****
Sevgiyle kalın..
*****
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
150