Türkçemizi ve çoğu anonim olan deyişlerimizi seviyorum. O deyişlerimizi hepimiz günlük yaşantımızda öyle de çok kullanıyoruz ki, farkına bile varmıyoruz.

İnsanlar sonunu tahmin ettiği konularda çoğu kez "görünen köy kılavuz istemez" derler.

Evet, bazen tam da ilk başında bellidir sözün varacağı yer. Bazen de olumsuz konular için de kullanılır.

“Görünen köy kılavuz istemez” der ve vazgeçeriz o sonu görünenden..

Yine sözün sonunu tahmin ediyorsak "İncelediği yerden kopsun" da deriz, bir riski göze alırken.

Bazen de “Ben deneyim de olursa olur, olmazsa kısmet..” diye altında cesaret yatan bir girişimci tavır da sergileriz.

..

Nasrettin Hoca da göle yoğurt çalarken sonucunun ne olacağını bilse de, vazgeçmez ve amacının üzerine basar; “Ya tutarsa..”

Bir işe cesaretle, olumlu veya olumsuz sonucu göze alarak başladığımızda, hayal kırıklığımız da fazla olmayacaktır; çoğu kez “Olmazsa canımız sağolsun” der ve vazgeçmeyiz.

..

Yine o güzelim "Görünen köy kılavuz istemez" deyişimize dönelim;

Henüz ilkokul öğrencisi olan torunum Kuzey'ime “bu deyimden ne anlıyorsun” diye sordum. Hemen patlattı cevabı; “Köy görünüyorsa rehbere ihtiyaç yok demektir. Daha önce duydum bu sözü ve Google'den baktım..”

Şaşırmamak mümkün mü bu cevaba, şimdikiler birer teknoloji çocuğu.. İşte günümüzde çocukların bu halleri de bir örnek adeta, o görünen köye.

Her ne konuda olursa olsun yol gösterene ihtiyaç duysak da, duymasak da önemli olan niyet etmek ve ayağa kalkmaktır, bir de ayağa kalkınca yürümek tabii ki.

Bazen olumsuz olacağını tahmin ettiğimiz bir konuda da olumlu sonuç alabiliriz. “Görünen köy kılavuz istemez” veya “Daha başından sonu belli” deyip hüküm yürütmek yerine, vazgeçmemek ve cesaretle harekete geçmekte yarar vardır sanıyorum.

Sonuçlarında olumsuzluklar olabileceği aklımıza gelse dahi, hesabını kitabını detaylı düşünüp, ayağa kalkıp yürümek; vazgeçmemek ve olası riskleri göze almak gerek.. diye de düşünüyorum.

Niyetleriniz duru, gönlünüz ferah, aklınıza koyup da göze alamadığınız işlerinizde de cesaretiniz bol olsun. Bir işte, gördüğümüz her belirsizlik halinde vazgeçmek yerine, risklerini akıllıca yöneterek kazançlı çıkacağınızı düşünün, olur mu? Bunun en zayıf hali "Ya tutarsa?.." gibi bir olasılığa bağlanmaktır ki, o kadim insanlar boş yere söylememişler bu güzelim deyişleri..

Sağlıkla, saygıyla, sevgiyle kalın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hasan Karaoğulları 4 yıl önce

Hayırlı olsun.

Avatar
Şayan Ercan 4 yıl önce

Teşekkür ederim Hasan bey.