Ukrayna tahıllarının dünya pazarına açılması için bugün İstanbul’da Müşterek Koordinasyon Merkezi açılıyor

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Ukrayna limanlarında Rus ablukası altında kalan tahılların dünya pazarına açılmak üzere, Türkiye’ye sevki için İstanbul’da bugün Müşterek Koordinasyon Merkezi faaliyete geçecek. Milli Savunma Üniversitesi içinde yer alacak koordinasyon merkezinin açılışına Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar katılacak.

Ukrayna –Rusya savaşının başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, tahıl sevkiyatı için Karadeniz üzerinden koridor oluşturuyor. Rus ablukası altında Ukrayna limanlarında kalan ve ihracatı yapılamayan tahıllar için Türkiye kollarını sıvadı. Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında Türkiye, Ukrayna ve Rusya askeri heyetleri iki kez bir araya gelerek, tahıl koridoru anlaşması için İstanbul’da masaya oturmuştu. Son olarak 22 Temmuz 2022’de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde heyetler “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi”ni imzalamıştı.

İSTANBUL’DA MÜŞTEREK KOORDİNASYON MERKEZİ AÇILIYOR

Bu bağlamda, Ukrayna limanlarında kalan hububatların dünya pazarına açılması için tahıl yüklü gemiler Karadeniz üzerinden İstanbul’a gelecek. Türkiye üzerinden dünyaya ihracatı yapılacak tahıllar İstanbul’da kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezi’ne ulaşacak.

Milli Savunma Bakanlığı, İstanbul’da kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin bugün açılacağını duyurdu. Milli Savunma Üniversitesi içerisinde yer alacak koordinasyon merkezinin açılışına Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar katılacak. Bunun yanı sıra açılış töreninde Türkiye, Ukrayna ve Rusya’dan askeri yetkililerle birlikte BM’yi temsilen diplomatlar da olacak.

25 MİLYON TON TAHILIN SEVKİYATI YAPILACAK

Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde, 3 Ukrayna limanı; Odesa, Çornomorsk ve Yujnıy’dan 25 milyon ton tahılın sevkiyatı yapılacak. Tahıl yüklü gemiler, boğazdan geçmeden önce denetlenecek.

Rusya 22 Temmuz’da tahıl koridoru için attığı imzanın ardından 24 saat geçmeden tahılların çıkacağı Odesa Limanı’na saldırmıştı.

Öte yandan Ukrayna Limanlar İdaresinden yapılan açıklamaya göre, gemilerin belirtilen giriş ve çıkışlarının, bir geminin öncülüğünde gerçekleştirileceğini ifade edildi. Ukrayna limanlarından sevkiyatlar için hazırlıkların tamamlandığını belirtildi.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.